Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de Pedro Sánchez durant la roda de premsa posterior a la cimera europea a Brussel·les del 21 de juny del 2019

Sánchez proposa un fons europeu d'un bilió i mig d'euros per mitigar els efectes de la pandèmia

El govern espanyol planteja un sistema de transferències directes als països afectats per la Covid-19

Imatge de Pedro Sánchez durant la roda de premsa posterior a la cimera europea a Brussel·les del 21 de juny del 2019

La cimera europea tindrà lloc el pròxim dijous 23 d'abril | ACN

Espanya  proposarà a la pròxima cimera europea la creació d’un fons  d’un bilió i mig d’euros finançat amb deute perpetu per fer transferències als països més afectats per la pandèmia  de la Covid-19. Segons ha avançat El País, el govern de Pedro Sánchez posarà aquesta proposta sobre la taula dels caps d’estat i de govern de la Unió Europea el dijous 23 d’abril.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

De fet, ara fa uns dies el govern espanyol ja assegurava que aquesta era l'opció més «coherent». Aquest fons europeu és una idea similar a la que ja va plantejar França  i pretén ser una alternativa als polèmics ‘coronabons’.

D’altra banda, enmig de les crítiques als Països Baixos  per la seva postura sobre la mutualització  del deute, l’executiu de Sánchez reclamarà també una «harmonització fiscal plena a la UE i l’erradicació de les pràctiques injustes entre estats membre». «És una de les majors debilitats de la integració econòmica de la Unió Europea», afirma el text de la proposta on Espanya demana prendre decisions en matèria fiscal al club europeu per majoria qualificada i no per unanimitat.

 

El fons de recuperació proposat

El fons de reconstrucció  que planteja Espanya injectaria diners directament als estats membre de la UE  en funció de l’impacte del coronavirus  i que no caldria retornar. Segons el govern espanyol, les transferències s’haurien de començar l’1 de gener del 2021 i durar entre dos i tres anys per reactivar les economies  dels països  més afectats.

Aquest fons de reconstrucció es finançaria amb deute perpetu. És a dir, els estats no haurien de retornar els diners i només es pagarien els interessos. Espanya proposa, per exemple, que aquests interessos s’abonin en part amb  impostos europeus.

Pedro Sánchez obre la porta a vincular aquest fons de reconstrucció al macropressupost  de la UE. Per fer-ho, l’executiu planteja elevar el sostre de despesa  dels comptes europeus per augmentar el potencial d’endeutament  de la UE. En concret, aposta per incrementar els recursos propis de Brussel·les  per sobre de l’actual 1,2% del PIB.