Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge del cartell de prestacions del SEPE amb un caixer traient diners

Sanció dura: El SEPE pot suspendre't la prestació per desocupació només per això

Els beneficiaris d'aquest ajut estan obligats a realitzar una gestió determinada

Les persones que es troben sense feina poden trobar una petita ajuda a les diferents prestacions que ofereix el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Tot i això, de vegades s'exposen a perdre-les per no actuar correctament. I en aquest sentit, l'organisme públic es mostra implacable.

Suposa tot un cop quedar-se sense una subvenció, i més en l'actual situació econòmica. De totes les existents, la més coneguda per tothom, sens dubte, és la prestació contributiva per desocupació. També anomenada com a atur.

Aquesta es troba a disposició dels treballadors per compte aliè que s'hagin quedat sense feina i que tinguin cotitzat almenys 360 dies. Alhora, també hi ha altres ajudes disponibles que s'ajusten a l'estat particular de cada persona. Entre aquestes propostes hi ha el subsidi per a majors de 52 anys o la Renda Activa d'Inserció, entre d'altres.

I encara que no ho sembli, el SEPE també ha de complir altres funcions com, per exemple, facilitar l'ingrés dels aturats a la vida laboral. Per això compta amb diferents alternatives com és el cas d'una àmplia varietat de cursos de formació.

Això es presenta com una oportunitat molt interessant per reciclar-se i així tenir més possibilitats de trobar feina. Però també disposa d'un catàleg d'ofertes de feina que actualitzen cada dia amb nous llocs.

Un jove llegint els cartells informatius exposats en unes oficines del SEPE
El treballador tindria l'obligació de comunicar la seva col·locació al SEPE | Europa Press

Al SEPE són molt estrictes amb el compliment de les normes, com passa amb tots els organismes públics. Si no s'hi ajusta, sempre existirà el risc de perdre algun dels privilegis que es tinguin. En aquest cas, amenacen amb la pèrdua d'alguna ajuda.

Obligació d'avisar el SEPE

Concretament afectaria aquells que estiguessin cobrant algun tipus de subsidi. Segons revela el Servei Públic d'Ocupació Estatal, el conflicte es produeix quan el beneficiari d'una prestació troba feina. Si bé generalment sol despreocupar-se de tot, es passa per alt una qüestió de certa rellevància.

I és que el treballador té l'obligació de notificar a aquest organisme la seva col·locació. Tanmateix, al marge que els pugui arribar la comunicació per altres mitjans, això és una cosa que desconeixen la majoria de persones i que els pot suposar tot un disgust per no actuar correctament.

Gairebé sempre ho confiem tot a l'empresa contractant, perquè es deixa a les seves mans. Tot i això, la companyia no té obligació d'informar sobre la nova situació laboral del treballador a l'atur, publica Las Provincias.

En qualsevol cas, la pitjor part se l'emportarà el professional que estigués cobrant una prestació, ja que s'exposa que se la retirin perquè no comunica el seu nou lloc.

Interior d'una de les oficines del SEPE
La supressió de qualsevol prestació suposaria tot un cop per als aturats | Europa Press

Com notificar la meva nova situació laboral?

Trobar una feina suposa tota una satisfacció per a la majoria de persones. Sobretot entre aquelles que ja fa un temps que estan aturades i que presenten més dificultats per reincorporar-se al mercat laboral. És normal, fins a cert punt, que amb l'emoció de trobar una feina se'ls oblidi fer aquesta gestió amb el Servei Públic d'Ocupació.

En qualsevol cas, serà un tràmit molt senzill que es troba a l'abast de qualsevol. I un cop es tinguin signats els contractes amb la nova companyia, caldrà informar de la baixa de la prestació. Per això, disposem de diversos canals per fer-ho.

El més còmode és a través de la web del SEPE, on cal el certificat digital, DNI electrònic o contrasenya Cl@ve. Però també és possible comunicar el nou estat per telèfon o anant a l'oficina d'ocupació més propera al nostre domicili. I si no es fa la gestió, aquest organisme podria penalitzar-nos amb la pèrdua de qualsevol ajuda.