La llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat permetrà començar a sancionar els agressors sexuals a Catalunya amb multes que aniran dels 1.001 euros als 10.001 euros. El codi penal només preveu sancions de 600 euros i el conseller d'Interior, Miquel Buch, a més de demanar una reforma d'aquest aspecte a l'Estat, ha remarcat que s'apliqui una normativa pionera al país perquè aquestes actituds masclistes tinguin «sancions dures». Buch ha signat amb vuit ajuntaments de l'Ebre, i dues empreses de seguretat privada el protocol contra les violències sexuals en entorns d'oci que forma tots els agents i actors implicats per detectar actituds contra la integritat sexual de la dona.
El conseller d'Interior, Miquel Buch, acompanyat pel director general d'Administració de Seguretat del Departament d'Interior, Jordi Jardí, ha signat el conveni per a l'adhesió al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci amb vuit municipis de les Terres de l'Ebre i amb dues empreses de seguretat privada de la zona. Els ajuntaments que s'han adherit al conveni són Tortosa, Amposta, l'Ampolla, Garcia, Ascó, Palma d'Ebre, Roquetes i l'Aldea. Les dues empreses signatàries són l'empresa de vigilants de seguretat privada, Magnus Seguridad, i l'empresa de controladors d'accés, Alpha Serveis Personals i Aeris.
@PoliciaAmposta ha assistit a la Jornada de formació del Protocol contra les violències sexuals en entorns d'oci celebrada aquest matí a Tortosa i en la qual @adamtomas ha signat el conveni entre @ajamposta i @interiorcat per l'adhesió al Protocol.
A Amposta #noenpassemniunapic.twitter.com/ilHBewug12— Policia Local d'Amposta (@PoliciaAmposta) February 26, 2020
Jornada de formació prèvia
Abans de l'acte oficial, tècnics municipals, agents de les policies locals i altres agents implicats en els entorns d'oci municipals han participat en una jornada de formació a la seu de les delegacions. Buch ha assenyalat que la formació servirà per preveure qualsevol mena d'agressió sexual en festes majors, festes lúdiques o qualsevol activitat que s'organitzi. «En el cas que hi hagi, malauradament, alguna agressió sabran quin és l'assessorament i consell que s'ha de donar a la víctima per fer la denúncia i conèixer els passos a seguir i els serveis a què acollir-se», ha explicat.
Les agressions sexuals, penades amb multes de fins a 600 euros pel Codi Penal, tindran sancions més dures a Catalunya. A través de la llei d'acompanyament dels pressupostos es preveu que la nova ordenança «apugi molt» les sancions per perseguir qualsevol classe d'agressió. Les multes aniran entre els 1.001 euros als 10.000 euros. «Aquesta normativa és innovadora, no existeix a l'estat espanyol, però esperem que algun dia el Codi Penal canviï per perseguir penalment totes les agressions sexuals», ha demanat Buch.
Procés de denúncia 'in situ'
Una altra de les novetats és que els agents de seguretat privada i vigilants que hagin estat formats podran iniciar el procés de denúncia des de l'espai on s'ha produït la violència sexual. «Es podran adreçar in situ allà als vigilants privats per iniciar el procés de denúncia sense desplaçar-se a la comissaria de Mossos. Després ve el procediment normal i corrent però no fem anar la víctima amunt i avall en un moment poc agradable i gens còmode. Intentem minimitzar al màxim el dolor i el mal que pot patir una víctima per part d'un agressor sexual», ha explicat el conseller d'Interior. El director general d'Administració de Seguretat ha animat els ajuntaments a incloure incentius als plecs de contractació perquè les empreses de seguretat que contractin se sumin al protocol i rebin la formació.
A més dels 9 ajuntaments ebrencs que s'han adherit al protocol —el primer a Catalunya va ser Tivissa i aquest dimecres se n'incorporen vuit més— ja són una vuitantena els consistoris al país que han signat el conveni i s'han iniciat els tràmits amb vuitanta municipis més. De manera telemàtica també s'han signat amb grans marques esportives, festivals i activitats lúdiques. Aviat s'hi sumarà el FC Barcelona i es treballa també amb el Circuit de Montmeló. El material audiovisual d'aquesta campanya es va emetre ja en l'última edició del Canet Rock.
A les Terres de l'Ebre signem el Protocol de Seguretat contra violències sexuals en entorns d’oci amb @Tortosa@ajamposta@AjRoquetes@ajAldea , l'Ampolla, La Palma d'Ebre, Ascó, Garcia i amb les empreses Magnus Seguridad i Alpha Serveis Personals i Aeris. pic.twitter.com/zSUAISvKRz
— Miquel Buch (@MiquelBuch) February 26, 2020
Dades negres sobre violacions i agressions
Davant les últimes dades sobre l'augment de les denúncies per agressions sexuals amb penetració a Catalunya, el conseller Buch ha lamentat que existeixi «una dada negra» sobre els fets que succeïen abans però que no es denunciaven. «Això no vol dir que hem d'estar més tranquils, al revés. Hem aconseguit que la societat es rebel·li davant d'un maltractament, que les dones ja no el toleren i això ha estat un gran pas. Hem canviat els conceptes dels límits d'una persona envers l'altra i ara hem de lluitar tots perquè no hi hagi agressions, violència i assetjament i que cap home pugui sentir-se amb el dret de fer el que vulgui amb una dona. A la nostra societat està penat i castigat i no es permet», ha sentenciat. Buch ha defensat que aquest canvi s'ha de seguir treballant de tots els àmbits. «Hem de ser una societat millor, sentiré vergonya mentre hi hagi masclisme», ha assegurat.