Mascareta per Nadal.

Un metge avança quan podrem treure'ns la mascareta a Espanya

El doctor Guillermo Hernández opina sobre quan podrem tornar a fer vida normal

Guillermo Hernández, cap de Malalties Infeccioses de l'hospital de Salamanca, apunta que encara que el virus té una gran capacitat de transmissió, veu cert optimisme sobre l'eficàcia de les vacunes, el fre a les noves mutacions i confia molt en la ciència. El doctor ha parlat amb 'La Gaceta de Salamanca', on ofereix les claus de la pandèmia i el que ens espera en un futur pròxim.

Preguntat per què li sembla l'arribada d'aquesta pandèmia quan molts experts ja avisaven d'ella anys enrere, Hernández assegura que «en les últimes dècades han aparegut en el món diversos brots epidèmics de nous virus per a l'ésser humà: malalties virals emergents. El VIH, la infecció pel virus ébola, la infecció pel virus zika, la grip aviària, la infecció pel coronavirus SARS CoV-1 a la Xina o l'epidèmia per un altre coronavirus que va provocar el MERS. En general, són virus que infectaven prèviament només als animals i que, per diferents motius, acaben infectant a l'home», sosté el metge espanyol.

«Era una qüestió de temps que algun virus tingués una capacitat de transmissió gran»

«El problema sorgeix quan aquest virus és capaç de transmetre's d'un ésser humà a un altre, com és el cas del SARS CoV-2. Només era qüestió de temps que algun d'aquests virus tingués una capacitat de transmissió gran entre els éssers humans perquè pogués provocar una gran pandèmia. Jo puc desdejunar a Madrid, i el mateix dia sopar a Nova York. Si una persona infectada per un nou virus, amb alta capacitat de transmissió, viatja d'aquesta manera, en poques hores el virus pot aconseguir continents molt distants entre si. Jo sempre dic que els virus viatgen amb avió, amb la qual cosa poden recórrer milers de quilòmetres en poques hores», confessa el doctor.

Hernández tem en certa manera l'arribada de noves pandèmies i ho considera així en aquest paràgraf: «És clar que continuaran apareixent infeccions emergents en els pròxims anys. A més, la forma de vida de l'ésser humà és molt difícil que vagi a canviar, fins i tot després d'una experiència tan terrible com l'està sent la pandèmia del nou coronavirus. No obstant això, pensar que vindrà en un futur pròxim una gran pandèmia encara més atroç que la que estem vivint, em sembla una visió catastrofista del món, que res té a veure amb la realitat. Sóc optimista, crec que la vacunació massiva de la població mundial acabarà per controlar aquesta infecció com s'ha produït en moltes altres ocasions al llarg de l'últim segle».

El que ha d'ensenyar-nos aquesta pandèmia

Guillermo Hernández considera que «encara que és esperable que apareguin al llarg del temps virus emergents que condicionin noves infeccions per a l'ésser humà, res hi ha en la ciència que faci pensar en realitat que s'espera una gran pandèmia que acabarà amb la humanitat. Espero que aquesta gran pandèmia ens ensenyi a prendre mesures eficaces contra la propagació d'epidèmies similars, començant per tancar els aeroports de les zones on comenci la infecció per a intentar localitzar-la i que no pugui propagar-se», explica.

Hernández assenyala el vital que és continuar investigant contra les malalties infeccioses, com està sent el coronavirus: «És molt important invertir en recerca, no ens cansarem de dir-ho. Els equips de recerca no es creen de la nit al dia, sinó que són el fruit de molts anys de treball ben fet.  Al meu entendre és molt aviat per a trobar un antivíric clarament eficaç».

«Probablement no hi ha cap malaltia a la qual s'hagin dedicat més recursos i de la qual s'hagi publicat més en tan sols onze mesos. Igual que hem tingut en tan sols nou mesos bovines eficaces per a arribar en un futur pròxim a controlar la pandèmia, s'acabaran trobant antivírics per a tractar la infecció quan aquesta apareix. Per cert, probablement sí hem donat amb la tecla: la vacunació massiva de la població, juntament amb les mesures de distanciament social, màscara i mesures higièniques», exposa.

«A la fi d'any podrem fer una vida més semblant a la qual teníem abans»

Concretament, sobre la Covid-19 assegura que és un virus «que ha posat en escac als sistemes sanitari de tot el món i porta provocades més de 2,3 milions de morts a nivell mundial en el moment de fer aquesta entrevista. Encara que el que ho fa tan temible no és la seva letalitat. El virus no té una taxa de letalitat elevada (la taxa de letalitat del MERS va ser d'un 30% i van morir al voltant de 851 persones, i el SARS CoV-2 té una taxa de letalitat al voltant del 2%). El gran problema d'aquest virus és la seva enorme capacitat de transmissió».

Finalment, qüestionat per la data en què tornarem a una certa normalitat, Guillermo Hernández apunta que «si aconseguim dur a terme un programa de vacunació massiu com el que tenen programat el govern d'Espanya i les Comunitats Autònomes, a la fi d'any podrem fer una vida més semblant a la qual teníem abans, encara que penso que l'ús de màscara i altres mesures similars ens acompanyaran molt més temps. El que no tinc tan clar és que puguem viatjar a qualsevol part del món, però també s'arribarà a aconseguir amb el pas del temps», confessa.

«Mentre no estigui un percentatge important de la població vacunada, continuarem tenint onades epidèmiques, per tant sí que és previsible que apareguin noves onades al llarg dels pròxims mesos. La clau per a controlar aquesta infecció està en la vacunació a la població. Si en altres malalties les campanyes de vacunació massiva han aconseguit la seva erradicació, no veig per què no passarà el mateix en el Covid-19», conclou.