Gel hidroalcohòlic i un rotlle de paper a l'entrada d'una aula de 4t d'ESO de l'Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona

Hi ha canvis: Anunci del Govern que afecta totes les escoles de Catalunya

Així ho ha confirmat el conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló

El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha assegurat que les ràtios a P3 baixaran fins als 22 o 23 alumnes per professor el pròxim curs. Ho va dir aquest dimarts en una reunió telemàtica del Pacte contra la Segregació Escolar, en motiu de l'aprovació del decret d'admissió d'alumnes, que preveu que les administracions puguin decidir el nombre de places per grup en centres públics i concertats per evitar escoles amb poca demanda que es puguin convertir en guetos. 

El conseller sosté que «com a norma general» s'oferiran aquestes ràtios, que podran ser inferiors a les zones on els organismes locals identifiquin una complexitat, i també va afirmar que la ràtio de 25 alumnes per professor no es donarà en cap centre educatiu català.

Josep Bargalló va qualificar el nou decret d'admissió d'alumnes com «un gran pas endavant contra la segregació» que va dir que serà «irreversible». «Ningú pot discutir la seva aplicació perquè neix d'un consens molt majoritari», va destacar. El conseller també va agrair «l'obstinació» del síndic de greuges per tirar endavant el decret.

Per la seva banda, Rafael Ribó va destacar també el «consens» al voltant de 9 àmbits d’actuació, 30 actuacions i 189 mesures concretes i va emplaçar «totes les forces parlamentàries escollides el 14-F, i especialment les que vulguin formar Govern», a què assumeixin el pacte al seu programa i les mesures que comporta.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

«No ha estat fàcil, perquè és un decret complex, té i aborda moltes qüestions, ha patit la paràlisi administrativa de l’estat d’alarma i ha tingut moltes al·legacions», va destacar Bargalló. El conseller va explicar que el decret «posa eines per eliminar barreres« i resol «de manera decidida molts elements que estaven en consideració». El decret sortirà publicat de manera immediata al DOGC i serà d'obligat compliment de manera immediata.

Els nivells de segregació escolars han tendit a disminuir en els darrers cursos

Al llarg de la darrera dècada, els nivells de segregació escolar han tendit a disminuir, especialment des del curs 2018/2019, tot i que de manera poc significativa, segons dades del síndic. Mentre que el curs 2011/2012, per garantir una escolarització plenament equilibrada de l’alumnat estranger a primària, hauria calgut (hipotèticament) canviar de centre el 47% de l'alumnat, el curs 2019/2020 aquesta proporció se situa en el 41%.

En la darrera dècada, els nivells de segregació de l'alumnat estranger s'han reduït un 13% a primària i un 10% a secundària, especialment gràcies als bons resultats evolutius del darrer curs escolar. Amb aquest ritme de reducció, caldria destinar pràcticament dues dècades per assolir uns nivells baixos de segregació escolar a primària (per sota el 0,3)