Un expert català adverteix sobre la quarta onada: «No estem preparats»

El coordinador d'hospitalització de l'Hospital del Mar afirma que Catalunya «està entrant clarament en una quarta onada»

La pandèmia del coronavirus ens acompanya des de fa més d’un any i sembla no tenir una fi visible en els pròxims mesos. Tot i que les arribades de les vacunes està frenant el nombre de defuncions, continuen havent-hi molts contagiats i amb símptomes molt greus.

Aquesta Setmana Santa, tot i les múltiples restriccions, s’espera que hagi augmentat el nombre de contagiats a tota Espanya després dels centenars de desplaçaments que s’han realitzat. Els experts senten por per aquestes fotografies de múltiples persones en espais tancats o sense guardar les distàncies i completament alienes a la pandèmia, i un d’ells és el coordinador d’hospitalització de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, qui troba «depriments» les imatges vistes els últims dies.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Els sanitaris es lamenten per les aglomeracions vistes a Setmana Santa

Güerri, qui també és cap de secció del servei de malalties infeccioses del mateix hospital barceloní, afirma que Catalunya «ja ha entrat en la quarta onada» quan encara no havíem superat la tercera. Així, i després de les imatges vistes els últims dies, l’expert afirma a una entrevista a ‘El Món’ de Rac1 que «estem clarament entrant en una quarta onada. I serà molt més intensa, tenint en compte les imatges que hem vist dels últims dies».

D’aquesta manera, Robert Güerri descriu aquesta sensació com molt similar a les viscudes abans de les anteriors onades, on els sanitaris podien veure com la població feia cas omís a les restriccions i formaven grans aglomeracions: «Els que treballem a primera línia tenim la mateixa sensació que al desembre o a l’agost. Això ja ho hem viscut», lamenta Güerri.

Preocupa especialment la ràpida transmissió de la soca britànica

Tot i això, el coordinador d’hospitalització de l’Hospital de Mar confessa que aquesta nova onada es presenta més «complicada» que les anteriors, ja que «partim d’una situació hospitalària difícil i d’una variant que circula molt». En aquest cas, i tenint en compte les diverses variants de la Covid que estan circulant pel món actualment, la que més li preocupa és la britànica: «La soca britànica es transmet molt més. A llocs on abans hi havia dos contagis, ara n’hi ha 10. És una proporció molt gran. I les presentacions clíniques són més greus», alerta.

Així, confirma que els sanitaris ja s’estan preparant per a la intensitat dels pròxims dies: «Hi ha hagut molt contacte. Hi haurà molts casos les pròximes setmanes», afirmava Güerri a ‘Rac1’, descrivint les imatges d’aquesta Setmana Santa com «depriments».

L’única solució possible: vacunar tota la població

«Partim d’una situació molt més complicada que al novembre o a l’agost», continua l’expert. «La infraestructura hospitalària no està preparada per absorbir una quarta onada. La situació a les UCIs és molt complexa», lamenta. Sobre les UCI de l’Hospital del Mar de Barcelona, Robert Güerri afirma que «la nostra està gairebé plena». «Estem fent equilibris per poder assumir nous pacients. Els propers dies i setmanes seran molt complicades», afirma amb temor pel futur.

Robert Güerri ha volgut recordar que l’única manera d’acabar amb aquesta situació és la vacunació massiva de la població, ja que fins que no estigui pràcticament tothom vacunat «hi haurà onada rere onada».


Comentaris

envia el comentari