El personal sanitari espanyol denuncia una manca de material important

Professionals del sistema de Salut català denuncien la manca de material als centres sanitaris

Aquesta problemàtica s'ha estès en tot l'Estat des de l'inici de la crisi del coronavirus

Les conseqüències del coronavirus  estan travessant el llindar del pitjor. En un principi es creia —erròniament—que el patogen no travessaria fronteres amb Europa  però ara el problema s'ha globalitzat d'una manera funesta, agreujant la crisi econòmica i social. Tant és així que el col·lapse sanitari ha propiciat que el personal dels hospitals i altres centres mèdics utilitzi material que res té a veure amb l'estàndard.

El mitjà de comunicació digital 'Crònica global' ha estat un dels que s'ha fet ressò d'aquest fet. Situació més que execrable de la qual els sindicats han pres paraula i l'han denunciada a mitjans de comunicació i pels seus canals de comunicació a Twitter, entre d'altres. UGT, per la seva banda, va remetre una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, referint-se a aquesta problemàtica fa tan sols dos dies. La ciutadania, però, escèptica, ha posat en dubte l'origen dels vídeos publicats per membres del sistema sanitari català en què mostren l'ús de bosses d'escombraries per substituir la bata estàndard.

Tanmateix, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona  i assessor del Servei Català de Sanitat (CatSalut), Antoni Trilla, ha confirmat avui dimecres, 18 de març, en declaracions a 'Catalunya Ràdio' que la mancança de material és real i que el centre sanitari on treballa «no aguantarà molts més dies». «A l'Hospital Clínic utilitzem 1.500 mascaretes diàries i no aguantarem», ha reconegut l'alt càrrec.

Ara bé, la situació que denuncia Trilla no és única a Catalunya, sinó que també el Sant Antoni Abat de Vilanova i la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, dos centres concertats, lamenten treballar amb bosses d'escombraries i amb una total falta d'EPI's. Això també s'ha estès als centres de la ciutat comtal.

«El dilluns va entrar un pacient a l'ala 3.3 com a possible Covid-19 que ha sortit positiu. Nosaltres vam estar en contacte amb ell, rentant-lo i sense protecció de cap mena. La infermera que ho portava tota la nit en el box, també. Després, la noia va cridar a salut laboral i la van ignorar», denuncia un dels treballadors en un text al qual ha tingut accés 'Crónica Global'.

Simón assegura que hi posaran solució però incita a la prudència

Paral·lelament, la mancança de material afecta tot l'Estat.  Fernando Simón, de fet, en una compareixença aquest matí, s'ha referit al desproveïment d'equips bàsics de protecció personal (EPIs) com un problema que viu Madrid  des del començament de la crisi del coronavirus.

«Avui dia estem aconseguint mantenir el proveïment. En els pròxims dies tindrem suficients equips de protecció personal per a no anar amb aquesta tensió de resoldre el problema cada dos dies. És un problema mundial per l'excés exagerat de demanda, tractem de solucionar aquest problema i aviat podríem estar en aquesta línia, però cal ser prudent», ha avançat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat.