Els professionals sanitaris de Lleida alerten que la situació que s'està vivint als centres hospitalaris «recorda a la de principis de Nadal» i afirmen que la demarcació ja ha entrat a «la cinquena onada». El doctor i coordinador Covid-19 de l'Hospital Arnau de Vilanova, José Luis Morales, ha parlat d'un augment d'ingressos en els darrers dies i ha assenyalat que cada vegada els pacients són més joves, amb una mitjana d'edat de 62 anys, i ingressen amb un estat «més greu».
Els professionals també es mostren preocupats pel predomini creixent de la soca britànica, que a Lleida ja arriba entre el 80 i 90%, ja que és més contagiosa durant més temps. Per això, demanen que s'ampliï el temps de confinament dels malalts que no estan ingressats.
Els professionals sanitaris ja parlen d'una cinquena onada als hospitals lleidatans, després que en els darrers dies el nombre d'hospitalitzats hagi tornat a augmentar. Actualment, a l'Arnau hi ha tres plantes Covid-19 i aquesta setmana se n'ha obert una quarta a l'Hospital Santa Maria, mentre que, pel que fa a les UCI, està «tot a punt» per obrir-ne una quarta per a atendre pacients de coronavirus.
El doctor José Luis Morales ha assegurat que la situació que s'està vivint recorda a la de Nadal i diu que aquesta setmana està sent «especialment dura» quant a l'augment d'hospitalitzacions, amb una mitjana de 10 ingressos al dia, ha indicat.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Pacients cada vegada més joves i en estat «més greu»
Respecte al perfil dels nou pacients, Morales diu que cada vegada són més joves, amb una mitjana d'edat de 62 anys, i que ingressen amb un estat «més greu». Així, ha destacat que la meitat dels ingressats a planta estan en situació de «semicrítics» i que això en la propera setmana es pot traduir amb un una major pressió a les UCI.
De moment, i a falta de fer els estudis corresponents, els sanitaris apunten que aquests casos recents més greus poden tenir relació amb la irrupció de la variant britànica, que segons Morales ja representa entre el 80% i el 90% de casos a les comarques de Lleida. De fet, ha expressat que «preocupa» la soca britànica, ja que és més contagiosa durant més temps. Per la seva banda, el cap de servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Arnau de Vilanova, el doctor Jesús Caballero, diu que aquesta variant, juntament amb el relaxament generalitzat de la població, poden haver estat dos factors responsables de l'augment recent dels casos.
Davant aquesta predominança de la soca britànica, els sanitaris lleidatans proposen allargar el temps de quarantena als pacients no ingressats, passant dels deu dies actuals als catorze. Morales defensa que és una decisió, que malgrat no ser «ideal», comporta «poc risc» i un «alt benefici» i insta als òrgans de decisió a prendre mesures «més incisives» per poder controlar la situació. De moment, però, els professionals ja donen la Setmana Santa per «perduda» a nivell epidemiològic.
Onades cada vegada més seguides
El doctor Caballero ha indicat que els temps entre una onada i una altra cada vegada són més curts i que això fa que «no s'acabi de fer net», ja que contínuament hi ha pacients ingressats. Així, ha afegit que, durant les primeres onades, «els pics eren molt clars», però que amb el temps aquests s'han anat diluint i ara són com «dents de serra», el que provoca que el nombre de pacients a les UCI es mantingui. «Això fa que l'esforç organitzatiu i de gestió sigui encara més alt perquè ja portem un any», explica Caballero, que també ha elogiat «l'esforç descomunal» que estan fent els professionals sanitaris, especialment a les plantes Covid-19.
Així, aquesta cinquena onada arriba amb pacients encara ingressats i amb els professionals «una mica cansats», mentre per altra banda Caballero afegeix que les restriccions de mobilitat cada vegada són «més toves» i que el procés de vacunació encara no és prou alt per poder controlar la pandèmia. «I ara venen festes que faran molt mal, com ja va passar per Nadal», ha indicat.
La part positiva, explica el doctor Caballero, és que les vacunes actuals també funcionen amb la soca britànica i que als hospitals no hi ha pacients vacunats ingressats ni personal vacunat que estigui de baixa. «L'esperança que la vacuna ho resolgui segueix vigent», ha relatat.
Preocupació per una sisena onada
La principal preocupació dels professionals lleidatans, però, és la possibilitat que hi pugui haver una nova onada en els propers mesos, mentre l'hospital encara s'estigui recuperant de l'onada actual. Morales s'ha mostrat «preocupat», ja que assenyala que el territori lleidatà és més «sensible» a l'estiu, entre altres pel context de la campanya de la fruita, com ja es va veure l'any passat. «Ens preocupa perquè si es presenta una onada, no haurem fet net d'aquesta», ha indicat.