Foto de una persona echándose gel desinfectante en las manos

Seriosa advertència dels experts sobre l'ús de gels hidroalcohòlics

Des del Consell General d'Infermeria expliquen quins gels ajuden a la correcta desinfecció de les nostres mans

El  gel hidroalcohòlic s'ha convertit en una de les millors armes per combatre el coronavirus. Ja ningú dubta de la seva eficàcia a l'hora de la desinfecció  de les nostres mans, així com de les superfícies amb les quals estem en contacte diàriament. Per això, no hi ha ningú que no porti a sobre una petita ampolla d'aquest gel  en el nostre dia a dia.

Però, estem realment segurs que el nostre gel és el correcte per acabar amb el virus? El Consell General d'Infermeria ho té clar: no tots els gels hidroalcohòlics que s'estan venent ajuden a eliminar la Covid-19.

El Consell d'Infermeria adverteix: «Els ciutadans estan comprant gels que no serveixen»

Des de l'Organització mantenen que «l'ideal seria rentar-se amb aigua i sabó» però davant la impossibilitat de poder accedir a un lavabo a prop, l'ús dels gels desinfectants es converteixen en el nostre millor aliat. Però perquè el seu ús sigui eficaç, hem de tenir en compte algunes coses a l'hora de comprar-los i convertir-los en la nostra arma contra el virus.

«S'han de tenir en compte la concentració d'alcohol  que porta i davant de quins microorganismes és efectiu» aconsellen des de l'organització. «Els ciutadans estan comprant i utilitzant alguns gels  que no serveixen davant el virus, i el seu ús els dóna una falsa sensació de seguretat que pot arribar a exposar-los a la  Covid-19, amb les conseqüències fatals que això pot arribar a suposar» assenyala Florentino Pérez Raya , president del Consell General d'Infermeria.

Manual sobre com aplicar-se correctament el gel hidroalcohòlic i quins són els millors
Per combatre el coronavirus hem d'utilitzar gels amb efecte viricida | Consejo General de Enfermería

A l'hora de comprar un gel que ens ajudi a la correcta desinfecció  de les nostres mans, hem de diferenciar entre «els gels higienitzants i els  gels desinfectants. Perquè un gel sigui desinfectant, ha de tenir un percentatge d'alcohol d'entre el 70% i el 90%». El Covid-19  es tracta d'un virus, pel que hem de comprar «hidrogels amb efecte viricida  i molt preferiblement que compleixin la normativa UNE14476» aconsella la infermera del Consell General d'Infermeria, Maria Enríquez.

Per garantir que estem protegits, hem de fer servir el gel  a manca de poder rentar-nos les mans amb aigua i sabó, en el moment que toquem una superfície que pugui estar contaminada  (parcs, comerços, transport públic, restaurants, bars...) i en més d'una ocasió quan estiguem amb persones que no formin part del nostre cercle de convivència.

La manera correcta d'aplicar el gel 

Aplicar al palmell de la mà una quantitat de producte suficient perquè arribi a totes les zones de les teves mans.

-Frega els palmells de la mà entre si per estendre el gel.

-Frega el palmell de la mà dreta amb el dors de la mà esquerra i viceversa.

-Frega els palmells de la mà entre si amb els dits entrellaçats.

-Frega el dors dels dits d'una mà amb el palmell de la mà oposada, agafant-te els dits.

-No oblidis els teus polzes: frega'ls amb un moviment de rotació mentre els agafa la mà contrària. Fes-ho amb les dues mans.

-Frega les puntes dels dits de la mà dreta contra el palmell de la mà esquerra fent un moviment de rotació. També amb l'altra mà.

-Un cop seques, les teves mans són segures.

Sobretot, cal evitar aplicar el gel  en aquelles zones on la pell o les mucoses siguin més sensibles o estiguin danyades. A més, cal evitar exposar-lo a fonts de calor, ja que pel seu alt contingut en etanol, són altament inflamables. Per això, s'aconsella no fumar immediatament després del seu ús.

Seguint aquests senzills consells estarem complint les recomanacions sanitàries  i evitarem posar-nos en risc davant el virus. «El nombre de contagis no cessa i, com sanitaris que hem estat en primera línia de la pandèmia, no volem que es repeteixi una crisi igual que la que hem viscut en aquests últims mesos» recorda Florentino Pérez Raya.