Un home amb mascareta passant per davant d'un arbre de Nadal i decoració diversa

Sanitat aclareix si permetrà o no els viatges per veure familiars per Nadal

Demà el ministre Illa i les comunitats analitzaran si estem davant un canvi de tendència sòlid o no

Espanya viu un augment preocupant de contagis en diverses comunitats autònomes, que estan veient com el descens de casos de coronavirus s'ha torçat i la corba torna de nou a pujar. No se sap si es tracta d'una tendència a l'alça o de si és una circumstància temporal a causa de les aglomeracions viscudes durant el 'Black Friday' i el pont de la constitució.

El que és clar és que hi ha comunitats com Madrid, Catalunya i Balears, que estan vivint un seriós repunt de contagiats, quelcom fa témer que les excepcions previstes per a Nadal estiguin en risc, i que es prohibeixin les reunions familiars. Ara mateix Sanitat ja ha anunciat que estudiarà si endurir les mesures en cas que els contagis continuïn augmentant.

L'augment de contagis preocupa

Balears ara mateix és la pitjor comunitat en dades d'Espanya quan fa tan sols 15 dies era la segona millor per darrere de Canàries, que també segueix en augment. Mentrestant, a Madrid, la incidència acumulada ha augmentat un 20% en els últims 5 dies i ja ha passat de 190 casos per cada 100.000 habitants la setmana passada a 227 ahir. Catalunya segueix els mateixos passos que Madrid, amb un augment de casos destacable i amb la R a 0,94, creixent el risc de rebrot.

De fet, Jaume Padrós, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, ha alertat que la tercera onada del coronavirus podria arribar abans del mes de gener, concretament just abans de començar les festes de Nadal, per la qual cosa demana actuar com més aviat millor amb restriccions més dures i un canvi radical. Per a això posa d'exemple Alemanya, que aquests dies ha endurit les mesures de contenció del virus, tancant escoles i comerços no essencials, en comprovar que els contagis creixien irremeiablement al seu país.

En referència a la situació global d'Espanya, cal destacar que han pujat les hospitalitzacions i que ja s'han notificat gairebé 400 morts, a més d'un repunt de positius de més de 20.000, després de diversos dies registrant-se caigudes consecutives.

El govern estudia noves restriccions

Mancant la reunió del Consell Interterritorial que tindrà lloc demà per a analitzar la situació epidemiològica i determinar si són necessàries mesures més contundents, Sanitat apunta per la seva part que són les Comunitats Autònomes dins del marge de l'estat d'alarma les que han de prendre noves mesures si s'agreuja el panorama.

Demà el ministre Illa i les comunitats analitzaran si estem davant un canvi de tendència sòlid o no, però el que de moment no contempla el ministeri és l'enduriment de les mesures, així que les reunions de Nadal i els desplaçaments previstos per a aquestes dates seguiran en peu ara com ara. És més, encara que existissin noves mesures, sembla que els viatges entre comunitats per a veure als més pròxims, continuarien permetent-se.

Europa aplica noves i dures restriccions

En la mateixa cruïlla s'estan trobant els altres països d'Europa, que estan veient aquests dies com augmenten els contagis i les hospitalitzacions per coronavirus. Davant el risc de tercera ona que això suposa, molts països europeus ja han pres la determinació d'endurir les mesures per a Nadal, prohibint la mobilitat, com és el cas d'Itàlia o tancant l'hostaleria.

En el cas de Bèlgica, que fa 1 mes que ha aplicat restriccions estrictes, només es permetrà un convidat per llar durant les festes, alguna cosa que limitarà molt les celebracions nadalenques de Nit de Nadal i Nit de cap d'any. Alemanya també ha pres la determinació de tancar col·legis i tot comerç no essencial; a més només permetrà per a Nadal reunions de màxim 5 persones.

Per part seva, Anglaterra, que el 2 de desembre va acabar amb el confinament estricte que van viure els seus ciutadans durant 1 mes, torna ara a endurir les restriccions en detectar un clar augment de contagis durant els últims dies, la qual cosa suposarà el tancament de l'hostaleria i la prohibició de reunions socials en interiors, així com la limitació de reunions en exteriors de màxim 6 persones.