Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona embarassada es toca la panxa amb les dues mans amb un metge de fons

Sanitat aclareix abans de quin mes de gestació s'haurien de vacunar les embarassades

Recomanen vacunar les embarassades amb certs factors de risc associats a malalties greus

Les embarassades estan en el punt de mira de Sanitat sobre la necessitat que es vacunin contra la Covid-19 per evitar més problemes. En les últimes hores, hem conegut una sèrie de pautes que recomanen des de l'executiu respecte a la inoculació en les embarassades.

Sobre l'assumpte de les embarassades, la Comissió de Salut Pública, integrada per Sanitat, les comunitats autònomes i la FACME han arribat a un acord. El cas és que han proposat una sèrie de recomanacions per a la vacunació contra el coronavirus en dones embarassades.

Les embarassades han d'estar vacunades a la fi del segon i tercer trimestre

Si observem quins consells han ofert a les embarassades, destaca el més important de tots i el més necessari en benefici de la seva salut. Les dones embarassades han d'arribar «completament vacunades» al període de màxim risc de complicacions en cas d'infecció per Covid-19. El que és el mateix, han d'estar vacunades a la fi del segon trimestre i tercer trimestre de l'embaràs.

L'Estratègia de Vacunació estableix des de la seva creació la possibilitat de vacunar les dones embarassades pel major risc de desenvolupar una malaltia greu. Especialment, sobre aquelles amb certs factors de risc associats a malaltia greu. Parlem d'edat materna avançada, major massa corporal, hipertensió arterial crònica, preeclàmpsia i la diabetis preexistent.

Cal recordar que a la 7a actualització d'aquesta Estratègia van acordar recomanar la vacunació a les dones embarassades. I també en el període de lactància amb dosis d'ARNm quan els toqués, segons el grup de priorització en el qual estiguessin.

Aquest consell es va dur a terme després de publicar-se als Estats Units una revisió de les dades actualitzades sobre seguretat de la vacunació. Aquests corresponien a gairebé 40.000 dones embarassades que van rebre aquestes vacunes d'ARNm.

La sèrie més extensa que inclou el trimestre de vacunació no va trobar un patró concret d'anomalies congènites independentment de l'hora de vacunació. Però, la Comissió de Salut Pública admet que «l'evidència disponible és encara limitada. Tampoc es disposa d'informació que relacioni el moment idoni de vacunació de l'embarassada i la major protecció conferida al nounat», asseguren.

«No existeix contraindicació per a la vacunació en cap trimestre de l'embaràs»

Malgrat tot, Sanitat afirma que «sembla que el risc de complicacions afecta no només al tercer trimestre sinó també a les fases finals del segon trimestre. Actualment, és especialment necessari recomanar la vacunació de les dones embarassades per disminuir el risc de complicacions. Ja sigui per a la mare com per al nounat», expliquen.

Sobre això, posen en valor que la vacuna «evita complicacions durant l'embaràs. Especialment, si hi ha factors de més risc com poden ser obesitat, edat major de 35 anys, hipertensió arterial, diabetis o preeclàmpsia». Així mateix, exposen que «no existeix contraindicació per a la vacunació en cap trimestre de l'embaràs».

Per tant, advoquen per «prioritzar la vacunació de les dones embarassades pel seu major risc davant de la Covid-19, fomentant estratègies de captació específiques per a dones embarassades». Aquests consells adverteixen que les vacunes escollides per a la vacunació de les embarassades han de ser d'ARNm, més enllà de l'edat de la gestant.

De la mateixa manera, recomanen que les persones de l'entorn més proper a l'embarassada estiguin «correctament vacunades». A més, les embarassades i els seus convivents han de limitar els seus contactes, utilitzar mascareta, rentar-se les mans, ventilar els espais tancats, mantenir la distància i evitar les aglomeracions.

Si una dona vol quedar-se embarassada, Sanitat i les comunitats autònomes consideren «convenient completar la vacunació abans». Malgrat tot, asseguren que es «pot consultar el millor moment per vacunar amb el seu professional sanitari», sentencien.