Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en roda de premsa el 28 de maig del 2020

Sanitat haurà d'ajustar la xifra de morts per la Covid-19 als nous criteris de l'OMS

L'epidemiòleg, però, assegura que «ara mateix, el més important és poder detectar precoçment la malaltia»

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en roda de premsa el 28 de maig del 2020
Fernando Simón ha explicat que tard o d'hora hauran d'ajustar les dades de defuncions als nous criteris de l'OMS. | Cedida

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assenyalat que el Ministeri de Sanitat haurà d'ajustar el recompte que realitza de morts per a adaptar-se als nous criteris que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fixat per al recompte de defuncions per coronavirus.

El nou document de l'OMS, publicat aquest diumenge, estableix que quan s'identifiqui una malaltia que pugui explicar la defunció d'un pacient per  la Covid-19 s'haurà de descartar com mort per coronavirus. Igualment, també recull que si hi ha una mort sospitosa en una persona que no té una malaltia que expliqui el decés, s'ha de qualificar de mort per Covid-19, malgrat que no se li hagi realitzat una prova diagnòstica.

Ajustos per poder comparar dades entre països

«Això ens posa en una situació en la qual tots els països haurem de fer correccions de les dades en un moment determinat per a poder fer comparacions entre nosaltres», ha assenyalat l'epidemiòleg en roda de premsa després de la reunió del Comitè de Gestió Tècnica del Coronavirus, encara que ha puntualitzat que l'OMS «no és la que imposa els sistemes de vigilància a Europa» ni en altres parts del món, ja que «no és la seva missió».

En qualsevol cas, Simón sí que considera «fonamental» que tots els països tinguin «la major coordinació possible a l'hora de donar les informacions». «És cert que, en un moment o un altre, tots haurem de comunicar unes sèries que siguin comparables», ha reconegut, encara que ha insistit que en aquests moments l'important no són els morts totals, sinó el seguiment diari de l'evolució de la pandèmia.

Detectar el coronavirus precoçment, la prioritat

«Ara mateix, el més important és poder detectar precoçment la malaltia. Per tant, els morts ens donaran una idea de l'evolució a llarg termini, però aquesta evolució l'hem de donar amb la major estabilitat possible. Ara mateix l'important és mantenir estabilitat en la informació, perquè si no tornarem a tenir els mateixos problemes que hem tingut en els últims dies», ha dit, en referència a l'anunciat ajust de xifra total de morts una vegada es tinguin totes les dates de defunció exactes.

Sobre el canvi per a ajustar-se als nous criteris de l'OMS, ha assenyalat que compten amb dades de morts confirmats, «probables» i amb els d'excés de mortalitat, recollits per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i l'Institut de Salut Carles III. D'acord amb aquestes xifres, durant el 2020 s'han produït 45.000 morts més de les esperades, mentre que Sanitat informa de 27.136 defuncions per la Covid-19.