Un vial amb diverses dosis de la vacuna contra el coronavirus a la mà del personal sanitari

Sanitat anuncia quan es podran vacunar els menors de 12 a 16 anys

Podria avançar-se bastant a la data que estava prevista

El ministeri de Sanitat fa setmanes que diu que el procés de vacunació contra la covid-19 avança a passos de gegant. La mateixa ministra Carolina Darias arribava a comentar fa tot just unes setmanes que la vacunació estava anant com «un tret». La realitat és que són diverses les jornades en què es van superant els rècords diaris de punxades, que ara mateix ja estan per sobre de les 600.000.

Encara que això dependrà sempre que les farmacèutiques segueixin complint amb el seu ritme d'entrega setmanal, sobretot veient que algunes com AstraZeneca, però ara també Janssen, no estan complint amb el pactat.

Però mentre això es produeix, Espanya rep ara mateix més de 3 milions de dosis setmanals, un fet que està permetent cobrir bona part dels objectius que s'ha anat marcant el govern espanyol. Ara mateix hi ha més de 15 milions de persones amb almenys una dosi, i gairebé 7,5 milions amb la pauta completa.

Les franges d'edat més grans avançaven a un gran ritme, amb els més grans de 80 i 70 pràcticament vacunats íntegrament. També hi ha cada vegada més persones vacunades entre els qui tenen 60 i 69 anys, i entre els qui en tenen 50 i 59. A més, la majoria de comunitats ja tenen previst començar a vacunar els menors de 50 a partir del mes de juny.

Però un dels grans dubtes que segueix sorgint és com s'organitzarà la vacunació en els pròxims trams d'edat, i si aquesta podria començar ja a arribar als menors d'edat. I és que una de les preocupacions existents és si pot ser perillós començar a relaxar mesures per a tothom sense tenir protegida la població infantil i adolescent, sobretot de cara al curs vinent.

En aquest sentit, Sanitat i les comunitats autònomes ja van arribar a un acord sobre com serà la tornada a les classes el curs vinent, amb algunes novetats i buscant que sigui segura. Però la ministra Darias llançava ahir un missatge important per a aquest sector de la població. El govern estaria estudiant començar a vacunar els menors d'entre 12 i 16 anys abans que comenci el curs escolar. Tot això després que fos aprovat pel Consell Interterritorial de Salut.

Així, aquests també se sumarien a la població vacunada a l'estiu i augmentarien el percentatge de persones immunitzades, complint l'objectiu d'arribar al 70% a l'agost. Per la seva banda, la ministra d'Educació, Isabel Celaá, assegurava que «rep amb els braços oberts aquesta possibilitat» que suposava un «moviment i avanç important».

Tot dependrà que l'aprovi l'Agència Europea del Medicament

Però la pròpia Darias confirmava que aquesta mesura no es pot prendre de manera immediata. Com tot el relacionat amb la vacunació, abans que es pugui introduir un canvi en l'estratègia nacional de vacunació ha de passar prèviament per l'Agència del Medicament Europeu, EMA per les sigles en anglès.

Serà aquesta la que haurà de determinar si alguna de les vacunes que estan actualment en ús a la UE és segura per poder-se administrar als menors. I tot apunta que un cop més la candidata més ferma torna a ser la de Pfizer, que és la que està sent estudiada en aquests moments. La mateixa farmacèutica ha presentat un estudi en el qual confirma que la seva vacuna és segura per a aquestes edats.

Mentre Europa ha d'estudiar aquesta possibilitat que seria molt important en el procés de vacunació en els propers mesos, hi ha qui s'ha tornat a avançar novament. Tant Canadà com els Estats Units ja la tenen aprovada i la comencessin a administrar en menors de 16 anys ben aviat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.