Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El ministre Salvador Illa durant una roda de premsa

Sanitat decidirà aquest dimecres si Barcelona i Lleida canvien de fase

El ministre Illa afirma que també és necessària una revisió del model de residències

El ministre Salvador Illa durant una roda de premsa
Salvador Illa ha anunciat que dimecres es decidirà aquest possible canvi de fase | Catalunya Diari

Sanitat  decidirà previsiblement aquest dimecres si accepta la proposta de Salut  perquè les àrees sanitàries de Barcelona i Lleidapassin a la fase 3 a partir de dijous. En una entrevista a la Sexta, Illa ha dit que esperen que la trobada bilateral es pugui celebrar demà passat i que s’avaluarà la situació des del punt de vista tècnic. «Prendrem la  decisió conjunta que millor s’avingui a la situació», ha dit.

Una revisió a les gestions de les residències 

El ministre  també ha afirmat que cal una revisió del model de residències  per a gent gran i que també s’haurà de «veure què ha passat». «Em sembla de sentit comú», ha afirmat. D’altra banda, ha admès que no descarten més brots i ha dit que de rebrots  ni haurà a tots els països.

Per això, ha dit, és de vital importància comptar amb un bon sistema de  detecció «precoç» que permeti identificar els casos i actuar amb «contundència». «Tenim una bona xarxa», ha afegit. En tot cas, ha afirmat que creu que una segona onada no serà de la magnitud  de la que hi ha hagut ara. Illa ha dit que treballen amb la hipòtesi d’una segona onada entre  setembre i octubre i que s’estan «preparant».

Tot Catalunya a l'última etapa

El Govern  ha proposat aquest dilluns que les regions sanitàries de Barcelona  ciutat, les regions metropolitanes nord i sud, i la de Lleida  passin a la fase 3 a partir d'aquest dijous. Les dues àrees van quedar fora de la petició de la setmana passada argumentant que  necessitava més temps per veure l’evolució de la pandèmia, però aquest dilluns la conselleria ha explicat que han decidit fer el pas perquè es manté a la baixa l’evolució de factors de risc epidemiològic, sobretot la incidència de casos i la taxa reproductiva efectiva.

També argumenten fer el pas per «l'impuls donat a l'atenció primària» amb la disposició de  proves PCR per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment dels casos. Si Sanitat  hi dona el vist i plau, a partit del 18 de juny tot Catalunya estarà en fase 3 de la desescalada.