El debat sobre l'administració de la dosi de reforç de la vacuna contra el coronavirus continua latent mesos després de l'inici de la campanya de vacunació.
Una dosi de reforç que a molts espanyols no els acaba de convèncer. Per aquest motiu, el percentatge de vacunats amb aquesta dosi al nostre país està per sota dels que van rebre la pauta completa durant la pitjor època de la pandèmia.
La vacuna contra la covid segueix creant suspicàcies entre bona part de la ciutadania, i més encara després de saber el que ha tret a la llum l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que ha començat a estudiar el risc de patir trastorns menstruals amb les vacunes d'ARNm Comirnaty (Pfizer) i Spikevax (Moderna) després de la publicació de diversos estudis.
L'AEMPS ha començat a avaluar el risc de patir trastorns menstruals
L'entitat sanitària està analitzant els efectes de la vacuna en dones embarassades i lactants i també en infants després de l'administració de terceres dosis. Així ho recull el '13è Informe de Farmacovigilància' sobre les diferents vacunes contra el coronavirus publicat aquest dimecres per l'AEMPS.
L'AEMPS recalca que els efectes adversos que es notifiquen «no tenen per què estar relacionats amb la vacunació». També apunta que els que més s'han detectat són febre i dolor a la zona de vacunació, cefalea, marejos, miàlgia i artràlgia.
A més, l'entitat ha exposat que la majoria dels casos corresponen a dones (74%) i a persones d'entre 18 i 65 anys (87%). De totes les dosis administrades en el període estudiat, el 65% eren de Pfizer; el 23%, de Moderna; el 10%, de Vaxzevria i el 2%, de Janssen.
Sobre Pfizer, en aquest últim estudi no s'han detectat reaccions adverses noves, però s'estan estudiant alguns trastorns menstruals que han aparegut després de la injecció d'aquesta vacuna i la de Moderna. Tot això, després de conèixer-se els resultats de dos estudis que posen de manifest un creixement en la freqüència d'aquests trastorns després de la vacunació. I és que s'aprecien canvis «lleus i transitoris» als cicles menstruals.
Així doncs, s'ha posat en marxa una nova avaluació de la «possible relació» entre els trastorns menstruals i les vacunes Comirnaty i Spikevax. Es pretén «valorar i posar en context tota la informació disponible», assenyala l'AEMPS.
Sanitat analitza un nou efecte secundari de la dosi de reforç
D'altra banda, l'informe inclou una informació extensa sobre les dosis de reforç. És un estudi basat en les vacunes de reforç administrades fins al 6 de febrer, que sumen un total de 22.307.885: 44% de Comirnaty i 56% d'Spikevax.
En aquest període concret, es van identificar 785 notificacions d'efectes adversos després de l'administració de la tercera dosi. El 36% corresponien a la primera vacuna, i el 64% a la segona.
La majoria van tenir lloc en dones (69%) i en persones de 18 a 65 anys (85%), i de tots els casos, 302 van ser greus.
Una «major proporció» de limfadenopatia o malaltia dels ganglis limfàtics
Cal assenyalar que de les 33.253 notificacions registrades d'efectes adversos relacionats amb l'administració de Comirnaty, es van aconseguir identificar 282 casos en ciutadans que havien rebut una tercera dosi d'aquesta vacuna.
L'AEMPS ha apuntat que s'ha vist una «major proporció» de limfadenopatia o malaltia dels ganglis limfàtics després de l'administració de les terceres dosis. Afirma que va «d'acord» amb el que s'observa als assajos clínics.
D'altra banda, de les 11.779 notificacions registrades d'efectes secundaris temporalment relacionats amb l'administració d'Spikevax, se'n van identificar 502 en persones que havien rebut una tercera dosi d'aquesta vacuna.