Un vial de vacuna, mascaretes i un test d'antígens

Sanitat avisa: els 3 espais on s'haurà de mantenir la mascareta de manera obligatòria

Catalunya es troba en el millor moment de la pandèmia tres anys després de la seva aparició

Catalunya segueix avançant per assolir la normalitat absoluta després de quasi tres anys de l'inici de la pandèmia de la Covid-19. El 8 de febrer, el Govern farà un pas més en eliminar l'obligatorietat de les màscares al transport públic. Així ho acaba de confirmar el Ministeri de Sanitat del govern estatal.

La ministra Carolina Darias ha comunicat la decisió a les comunitats autònomes, a la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. La mesura serà aprovada al Consell de Ministres de dimarts que ve, 7 de febrer. I entrarà en vigor dimecres 8, amb la seva publicació al BOE.

A més, el Govern elimina també l'obligatorietat de les màscares a llocs com els centres auditius i les òptiques. La mesura ha estat acordada basant-se en la recomanació dels experts. La situació epidemiològica està sota control, amb molt pocs contagis des de la setena onada, a l'estiu del 2022.

Llocs on encara serà obligatori portar mascareta després del 8 de febrer

Catalunya es troba al millor moment epidemiològic des que va començar la pandèmia, ja que les hospitalitzacions per coronavirus estan en mínims. Això ha motivat que el Ministeri de Sanitat elimini les mascaretes del transport públic. Ara només serà obligatòria a tres llocs.

Carolina Darias traient-se la mascareta en una roda de premsa
La ministra de Sanitat ha anunciat la mesura | Europa Press

La màscara continuarà sent obligatòria en centres i serveis sanitaris com a centres de salut i hospitals; en residències i altres centres sociosanitaris per a treballadors i visitants a zones compartides; i en oficines de farmàcia i en les farmacioles.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha insistit en la necessitat de continuar avançant en la vacunació amb la segona dosi de record. És una crida adreçada especialment a les persones vulnerables. Mentrestant, el departament sanitari continua alerta fins que s'acabi la temporada d'infeccions.

Consigna: No abaixar la guàrdia, com a mínim fins al mes que ve

Tres anys després de l'inici de la pandèmia de la Covid-19, la situació a Catalunya és estable i crida a l'optimisme. Tanmateix, des del Govern demanen no abaixar la guàrdia almenys fins que finalitzi la temporada d'infeccions agudes. El període de risc s'estén fins al març.

Una de les principals incògnites després de la setena onada, l'estiu passat, és què passaria amb la temporada de grip i refredats. Però la temporada d'infeccions respiratòries agudes no està causant els problemes viscuts amb anterioritat. Ni tan sols abans de la pandèmia.

L'excés de mortalitat al gener ha estat el mes més baix registrat, amb 1.225 morts menys que la mitjana habitual en aquestes dates. Això sí, a Sanitat recorden que cal continuar portant mascareta en alguns casos. «Quan tenim símptomes l'hauríem d'utilitzar de manera responsable».

Missatge de l'OMS: La pandèmia està a punt de ser història

Aquests dies, precisament, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet una avaluació optimista del moment actual. Tot i que manté l'emergència internacional per la pandèmia, parla d'un clar “punt d'inflexió”. La Covid-19 està a punt de passar a la història i ser cosa del passat.

Director general de la OMS
L'OMS està a punt d'anunciar la fi de la pandèmia | EFE

Els experts de l'OMS adverteixen que el coronavirus encara pot tenir un impacte en la salut pública. Els principals desafiaments són la vacunació a països pobres i en grups de risc, i la incertesa sobre les variants emergents. Però la situació és favorable, i l'OMS està a punt de declarar la fi de la pandèmia.

El coronavirus pot provocar encara un nombre elevat de morts en contrast amb altres malalties respiratòries. Però les darreres variants estan donant molts menys problemes pel que fa a les hospitalitzacions. Aquest és el motiu pel qual els experts són optimistes de cara al futur.

Es compleix, així, l'escenari previst al principi, quan molts experts pronosticaven que la Covid-19 acabaria sent com un refredat. Tot i que no desapareixerà mai del tot, els seus efectes són molt menys letals. El dubte continua sent quines seqüeles pot deixar a l'organisme dels contagiats.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp