Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una sanitària sosté una dosi de la vacuna de Pfizer abans d'administrar-la a un pacient

Sanitat canvia les normes: Què passa si estàs vacunat i un contacte té el virus?

Sanitat eximeix de l'aïllament a les persones amb la pauta completa de vacunació

Ja iniciat l'estiu i en plena pandèmia del coronavirus, sorgeixen alguns dubtes. El país i així com gran part de mapa internacional se situa treballant a contrarellotge en la campanya de vacunació per fer front a aquest virus.

Ara, segons el Ministeri de Sanitat, els vacunats amb contacte estret amb contagiats per Covid-19, no hauran de fer quarantena. Així mateix, aquest organisme en la seva última actualització de l''Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de la Covid-19' eximeix de l'aïllament a les persones amb la pauta de vacunació completa.

No obstant això, sí que recomana que aquestes persones immunitzades, guardin certes normes bàsiques. El text aprovat per la Comissió de Salut Pública ressalta que les persones que han rebut una pauta de vacunació completa i siguin considerades contacte estret estaran, «de manera general», exemptes de realitzar quarantena.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En aquest sentit, s'estableix la realització d'una prova PCR a l'inici. Sumada a ella, una altra prova més set dies després de l'últim contacte el pacient confirmat i es recomanarà «evitar el contacte amb persones vulnerables i no vacunades».

D'aquesta manera, Sanitat insisteix en l'obligació per a aquestes persones amb contacte estret amb un positiu per coronavirus a fer servir mascareta. I és que és important portar aquest accessori en qualsevol de les «interaccions socials», encara que l'ús d'aquesta ja no sigui obligatori en exteriors.

També s'insta a aquestes persones a no assistir a esdeveniments multitudinaris, i a realitzar una «vigilància de la possible aparició de símptomes compatibles».

D'altra banda, una altra de les actualitzacions que incorpora l'estratègia, és la de limitar els estudis de cribratge massius en poblacions i municipis. A hores d'ara, Sanitat recomana aquesta tècnica només en «determinades situacions i sempre sota la recomanació de les autoritats de salut pública». 

A més, afegeix que «han d'estar molt dirigits i relacionats amb una alta transmissió a l'àrea geogràfica o a la població diana del cribratge. I amb l'objectiu de realitzar una intervenció de salut pública segons els resultats».

El coronavirus en l'actualitat

Les últimes dades reflecteixen que la pandèmia del coronavirus ja ha deixat 178.900.000 de contagis i 3,8 milions de morts a tot el món. Així ho ha recollit un recent estudi de la Universitat Johns Hopkins.

Actualment, el país més afectat per la malaltia és Estats Units, seguit de l'Índia i el Brasil. La realitat és que Espanya ja ha arribat als 3,7 milions de casos d'infectats. Un total de 4.040 contagis dels registrats l'últim dimarts i també s'han sumat 30 morts.

Malgrat això, la incidència continua descendint. Això és gràcies al fet que gairebé la meitat de la població ja ha rebut una dosi de la vacuna. És més, treballant sense parar, les diferents regions espanyoles mantenen el ritme d'immunització.

En aquest sentit, si parlem de bons resultats, cal destacar la Comunitat Valenciana. Aquesta regió ha batut rècord de vacunes en 48 hores, ja que s'han administrat més de 322.000.


En els últims dies, la Comunitat ha rebut un segon avió que transportava més de 161.000 dosis de Pfizer. Així ho ha informat Delegació del Govern.

A més, el dilluns va arribar un altre avió a l'aeroport de Manises carregat amb un gran nombre de vacunes. És a dir, sumades totes elles, el total de dosis farmacèutiques puja a més de 322.000.

Finalment, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat custodien el trasllat d'aquestes dosis anteriorment citades. Mentrestant, Sanitat Exterior de Delegació del Govern les certifica per procedir a la seva inoculació de la població. La crida de l'esperança, la vacunació enfront del coronavirus per tornar a la tan anhelada normalitat.