Sanitat confirma que ja som a «la cua» de l'epidèmia

El govern ha valorat com evoluciona la situació després de començar la desescalada

Fernando Simón, en una compareixença a la Moncloa
Fernando Simón valora positivament que nou dies després de les mesures de desescalada no hi hagi repunts | Catalunya Diari

Espanya acaba de donar les xifres de la pandèmia del coronavirus a Espanya en les últimes 24 hores: 754 casos positius i 213 morts, el que sumen un total de 221.447 contagis i 26.070 defuncions en el que va de crisi. Les últimes dades de Sanitat, sumades als 2.509 nous recuperats, desperten l'optimisme del govern de cara a la desescalada.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat que les dades descendents confirmen que estem «a la cua de l'epidèmia», on no obstant això, és normal que es produeixin algunes oscil·lacions, en referència a la lleugera pujada de la xifra de morts respecte a les últimes jornades.

Les xifres de l'esperança

Quant als contagis, es mantenen al voltant del 0,34% com en els últims dies. Simón ha aclarit que «ja fa nou dies que es van començar a prendre mesures d'alleujament i a partir d'avui ja s'hauria de començar a veure algun efecte, però no s'ha observat res».

En altres paraules, per ara les autoritats sanitàries i el govern no veuen un augment significatiu dels contagis tot i les mesures de desescalada, i això vol dir que el pla gradual i asimètric de tornada a la normalitat va per bon camí. A l'espera que comenci la fase 1 en la major part de país, les xifres són esperançadores.

Com evoluciona la desescalada?

La major part del territori nacional va entrar el 26 d'abril a la fase 0 permetent la sortida dels menors, i una setmana després la dels majors per fer esport o caminar, en diferents franges horàries. El dilluns 4 va obrir el petit comerç, que atén de forma personalitzada amb cita prèvia i estrictes mesures de seguretat.

Algunes illes, en canvi, van començar directament des de la fase 1 perquè pràcticament no presentaven contagis ni morts. La major part de país hi entrarà el proper 11 de març, donant-se per tant l'obertura dels espais exteriors de bars i restaurants amb una ocupació del 30%. Alguns nuclis urbans de Catalunya, entre ells Barcelona, ho faran una setmana més tard en considerar les autoritats sanitàries que no reuneixen encara les condicions.

Altres comunitats amb un alt índex de contagis i morts han demanat entrar a la fase 1, com Madrid. Fernando Simón ha dit avui que la decisió l'han de prendre les autoritats sanitàries juntament amb la comunitat autònoma, i que espera que divendres o dissabte ja estigui presa la decisió.

Quinze dies més d'estat d'alarma

De moment, el govern ja compta amb el suport de Congrés per ampliar dues setmanes més l'estat d'alarma, fins al 25 de maig. L'executiu, per mitjà dels seus representants com el mateix Simón o el ministre de Sanitat, Salvador Illa, manté la seva estratègia de prudència però no pot amagar un optimisme contingut.

L'evolució de les xifres durant les properes setmanes serà clau i ja s'ha advertit des de diversos sectors que un pas enrere posarà el país en una situació molt pitjor que la que ja ha travessat. El govern confia en la disciplina i la responsabilitat de cada ciutadà per respectar les estrictes mesures que continuaran regint les fases de desescalada.


Comentaris

envia el comentari