L'expansió mundial del coronavirus ha provocat que s'iniciessin dotzenes d'estudis i assajos científics per trobar les vacunes i les medicinesque combatin la malaltia que ha afectat, en una mica més de 4 mesos, a més de 900.000 persones.
Sanitatha pres el control sobre la distribució de set fàrmacs amb un potencial efecte positiu sobre els infectats de COVID-19, per, sobretot, assegurar el subministrament d'aquests medicaments a pacients que els necessitaven abans de la pandèmia.
Les 7 possibles alternatives contra el coronavirus
Com ha assegurat ElDiario.es, la urgència ha originat la voluntat d'utilitzar aquestes alternatives però l'eficàcia encara no està provada. Les substàncies que controla l'Agència Espanyola del Medicament són el Remdesivir, Liponavir / ritonavir, la cloroquina / hidroxiclorpquina, el Tocilizumab, el Sarilumab i els interferons alfa i beta. A tots ells l'AEMPS els ha classificat com «estratègies terapèutiques potencials» i ha alertat que «fins ara només hi ha dades parcials preliminars o fins i tot contradictoris sobre l'eficàcia».
El problema és que gairebé tots els fàrmacs s'estaven utilitzant amb malalts d'altres patologies i ara, amb l'alta demanda per l'extensió de la pandèmia de COVID-19, el subministrament s'està ressentint.
Són fàrmacs utilitzats per tractar el VIH o el lupus
El Liponavir / ritonavir està pensat, principalment, per tractar pacients amb VIH. Aquest medicament va ser recomanat per les organitzacions sanitàries xineses durant el seu brot de SARS-CoV-2, com ha afegit eldiario.es. Així, Sanitat ha permès el seu ús en hospitals sempre que enviïn una sol·licitud que identifiqui tots els pacients que es vulgui tractar amb aquestes substàncies ja sigui COVID-19 o VIH. «La disponibilitat és limitada, cal no emmagatzemar», ha advertit Sanitat.
La cloroquina / hidroxicloroquina és una medicina que necessita pacients crònics de lupus o artritis reumatoide però, de la mateixa manera que el Liponavir, l'hospital que vulgui utilitzar aquest fàrmac pels usuaris contagiats de coronavirus hauran de sol·licitar a l'Agència de Medicaments «per no posar en risc el subministrament» dels pacients crònics.
Els immunodepressors
El Tocilizumab és un immunodepressor aplicat a persones amb artritis reumatoide o la síndrome d'alliberament de citosines. Aquest medicament és considerat un potencial tractament contra la pneumònia de la SARS-CoV-2 que sorgeix en els casos greus. Encara que la Comissió Nacional de Salut de la Xina ho inclou com a possible alternativa, cap altre país ho ha autoritzat.
Com ha declarat eldiario.es, el Sarilumab també és un dels fàrmacs destinats a persones que pateixen artritis reumatoide. Tot i que no s'ha provat per al COVID-19 es creu que és un dels candidats per reduir la mortalitat en casos de pneumònia greu.
Els interferons estan dirigits a pacients amb hepatitis C i B, alguns amb leucèmia i limfoma entre d'altres. No obstant això, encara no s'han testat en usuaris amb coronavirus i l'AEMPS ha decretat que el seu ús no està autoritzat a pacients que se surtin de les indicacions preestablertes. La seva utilització ha de «reservar-se per aquells que estan en tractament autoritzat» ha afirmat l'agència.
Una nova esperança
Una de les últimes incorporacions a aquest llistat de possibles medicaments que ofereixin un tractament efectiu a infectats de coronavirus ha estat el Remdesivir. Les proves in vitro que s'han realitzat confirmen que actua contra el conegut virus. Segons eldiario.es, aquestes investigacions també han demostrat que el nou fàrmac és d'una gran efectivitat en animals amb MERS, que pertany a la mateixa família que el COVID-19.