El ministre de Sanitat, Salvador Illa en una roda de premsa

Sanitat demanarà a les autonomies endurir les mesures pel Nadal

El govern espanyol podria proposar un canvi del toc de queda, canvis a les reunions familiars i proposar noves restriccions de mobilitat

Nadal serà encara més atípic. Segons 'El Mundo', el ministeri de Sanitat es reunirà aquesta mateixa tarda amb les comunitats autònomes per a aprovar un enduriment de les mesures nadalenques. L'avenç de la Covid-19 és incessant a Espanya i, per això mateix, l'executiu espanyol elaborarà un pla per a mirar de minimitzar el màxim els contagis per aquestes festes. 

Segons un primer esbós del document, Sanitat plantejaria una sèrie d'alternatives a les comunitats autònomes i es podria replantejar fins i tot les reunions de 10 persones; a més a més, també es limitarien les entrades i sortides de les comunitats i l'hora del toc de queda. 

Sanitat, doncs, demanarà l'aplicació de «mesures i criteris més restrictius» respecte a les mesures que es van acordar el passat 2 de desembre, en ple auge dels casos de coronavirus a Espanya. 

Un document per a frenar la fatiga pandèmica

El ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), presidit pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, i en el qual participen els consellers de Sanitat de les comunitats autònomes, aprovarà aquesta tarda el document 'Recomanacions sobre Estratègies Comunitàries enfront de la Fatiga Pandèmica'.

L'objectiu del treball, al qual ha tingut accés Europa Press, és millorar la comunicació en salut i fer front a la denominada fatiga pandèmica, fomentant la participació de la població i fent costat a les xarxes comunitàries, millorant les accions de comunicació en salut, i facilitant les mesures estructurals i recursos necessaris de protecció social i de suport a la ciutadania.

La fatiga pandèmica es defineix com la desmotivació per a seguir les conductes de protecció recomanades, que apareix de manera gradual en el temps i que està afectada per diverses emocions, experiències i percepcions, així com pel context social, cultural, estructural i legislatiu.

Actualment, la situació de fatiga pandèmica també es reconeix com un problema a abordar a Espanya, com s'evidencia en estudis com l'estudi 'COSMO-*Spain', o els estudis del CIS sobre Efectes i Conseqüències del Coronavirus. Aquests estudis també mostren l'impacte emocional en la població durant aquests mesos i al seu torn, la tendència descendent d'alguns paràmetres de percepció del risc.

En concret, en el document es proposa involucrar a la població, entendre les motivacions i barreres de la població per a seguir les mesures recomanades i utilitzar aquesta informació per al redisseny conjunt de mesures i d'estratègies de comunicació; i fomentar el suport a xarxes comunitàries donant-los difusió i visibilitzant-les, amb estratègies de formació i assignant recursos i eines que facilitin els processos comunitaris.