Aquest dijous s'esperava la decisió definitiva de l'equip de tècnics del ministeri de Sanitat, sobre la possibilitat d'administrar la vacuna d'AstraZeneca també als majors de 55 anys. L'aixecament de l'actual topall havia estat sol·licitat pel mateix departament de Salut de Catalunya, i per diversos experts en la matèria. De fet, la mateixa consellera Alba Vergés o el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s'havien postulat a favor d'aquesta opció.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Ara bé, contra tot pronòstic, segons ha avançat 'El Periódico', finalment no s'ha arribat a cap acord, i la prohibició d'administrar el vaccí d'Oxford a les persones grans segueix vigent. Entre altres, països com França, Alemanya, Suècia, Itàlia o Portugal havien aixecat el topall, davant les evidències científiques que ell vaccí també genera immunitat en els col·lectius de gent gran.
L’Agència Europea del Medicament insta a seguir vacunant amb AstraZeneca
Per la seva banda, el Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC, per les seves sigles en anglès) de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha recomanat seguir amb la vacunació de les dosis d’AstraZeneca contra la COVID-19, malgrat els esdeveniments tromboembòlics reportats en alguns països europeus, ja que «els beneficis de la vacuna continuen sent majors que els riscos».
A través d'un comunicat, l’EMA assegura que està «al corrent» que les autoritats sanitàries daneses han suspès la seva campanya de vacunació amb la vacuna d’AstraZeneca com a mesura de precaució mentre es duu a terme una recerca sobre els casos de coàguls de sang en persones que van rebre la vacuna. Alguns altres Estats membres també han suspès la vacunació amb AstraZeneca.
No obstant això, l'organisme regulador europeu defensa que «actualment no hi ha indicis que la vacunació hagi causat aquestes afeccions, que no figuren com a efectes secundaris d'aquesta vacuna». La posició del PRAC és que «els beneficis de la vacuna continuen sent majors que els seus riscos i la vacuna pot continuar administrant-se mentre s'investiguen els casos d'esdeveniments tromboembòlics».
En aquest sentit, argumenten que el nombre d'esdeveniments tromboembòlics en persones vacunades «no és major que l'observat en la població general». Fins al 10 de març, s'havien notificat 30 casos d'esdeveniments tromboembòlics entre 5 milions de persones vacunades amb dosis d'AstraZeneca en l'Espai Econòmic Europeu, segons dades de la EMA.