Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020

Sanitat marca el dia decisiu: el que ens juguem aquest divendres abans de Nadal

La cartera dirigida per Salvador Illa és conscient que el pont de la Constitució pot portar un nou repunt de casos

Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020
Sanitat és conscient que s'espera un repunt de casos a causa del pont | ACN

Sanitat ja ha marcat al calendari una data clau en l'evolució de la pandèmia al nostre país. Serà divendres que ve 18 de desembre, un dia negre en el qual es reflectiran les conseqüències del passat pont de la Constitució.

Amb gran part del territori nacional registrant un augment considerable del nombre de casos actius, la cartera dirigida per Salvador Illa és conscient que els dos dies festius passaran una factura major del que s'esperava.

La factura del pont de la Constitució crea el pitjor escenari de cara a Nadal

De moment, el repunt de casos al país no corresponen als festius del 6 i 8 de desembre, sinó a la setmana anterior, quan algunes comunitats van decidir flexibilitzar les seves restriccions. De fet, onze autonomies ja estan per sobre de la mitjana (gairebé 199 casos per 100.000 habitants).

Al capdavant se situen les Illes Balears, el repunt de casos de les quals preocupa especialment perquè en les últimes setmanes s'havia mantingut en nivells baixos. Li segueixen País Basc, Castella-la Manxa, Cantàbria, Melilla, València, Aragó, Astúries, La Rioja i Catalunya.

Davant aquest escenari, el pitjor possible de cara a Nadal, el Ministeri de Salut ja preveu que divendres que ve es registri un nou augment dels casos a conseqüència del pont de la Constitució. En tractar-se de dates festives, la mobilitat dels ciutadans s'incrementa considerablement, augmentant el risc de propagació del virus.

Què passarà amb el pla de Nadal després de l'augment de contagis?

Davant l'augment de contagis que està havent-hi i que s'esperen a partir del pròxim divendres 18 de desembre, el Ministeri de Sanitat ja ha obert la porta a endurir les restriccions de cara a Nadal. Es tracta d'un advertiment que ha fet aquest matí el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha avisat que si cal restringir el pla de Nadal, es farà.

Aquest dimecres a la tarda, representants de l'Executiu espanyol i les comunitats autònomes debatran sobre aquest possible escenari en el Consell Interterritorial de Salut, encara que no s'espera cap decisió determinant sobre aquest tema.

Algunes comunitats tindrien la intenció d'acordar entre tots la decisió de restringir les mesures de mobilitat i limitar les visites a familiars a dies concrets i no a tot el període nadalenc. No obstant això, l'acord per unanimitat sembla impossible a causa de l'oposició d'algunes regions, entre elles Madrid.

La proposta de Sanitat a les autonomies per extremar les mesures de Nadal

No obstant això, el Ministeri de Sanitat si treballa en una proposta que habilita als Governs regionals a endurir les restriccions acordades en el pla de Nadal. L'esborrany d'aquest document especifica que el pla de Nadal es va realitzar sobre la base d'una situació epidemiològica amb «tendència descendent», però la situació actualment ha canviat. 

«En els últims dies s'ha observat un alentiment generalitzat en el descens de la taxa d'incidència que s'anava observant, i fins i tot, en alguns territoris, una lleugera tendència ascendent», recull el document segons ha informat 'Público'. 

A més, aquest document permetria a les comunitats prendre mesures com prohibir els viatges per als retrobaments familiars i un altre tipus d'enduriment de les mitjanes generals acordades.

A causa de la possible incertesa generada pels canvis en les restriccions per part de les diferents autonomies, el Ministeri de Sanitat ha publicat aquest dimecres en la seva pàgina web un mapa interactiu per a detallar les mesures en cada territori.

Tal com detalla Sanitat, es tracta d'una eina dinàmica i accessible per a consultar en temps real les limitacions d'entrada i sortida de les regions, així com la limitació perimetral d'altres unitats territorials (províncies, municipis, districtes sanitaris).