El Ministeri de Sanitat ha actualitzat la llista d'efectes adversos de les vacunes contra la covid. I és que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat la dotzena actualització del seu informe de farmacovigilància sobre vacunes contra el coronavirus.
Entre les novetats destaquen la parestèsia com una reacció adversa a la vacuna de Moderna. I d'altra banda, la mielitis transversa com a possible reacció adversa a les d'AstraZeneca i Janssen.
L'AEMPS apunta que les dades exposades recullen les notificacions d'«esdeveniments adversos ocorreguts després de la vacunació davant de la covid, però no es poden considerar reaccions adverses degudes a la vacuna fins que no es confirmi una relació causal amb la seva administració».
La parestèsia com a nou efecte advers de les vacunes
En aquest informe, també es parla per primer cop de trastorns com la parestèsia o la mielitis transversa. A més a més, s'actualitza tot allò que se sabia anteriorment sobre la síndrome de trombosi amb trombocitopènia.
La parestèsia és un trastorn de la sensibilitat que es reconeix amb el formigueig. Més enllà del que s'ha vist a Espanya, els assaigs clínics i casos registrats a escala global fan que es constatin com una possible reacció adversa. Llavors, parlaríem d'una reacció a l'administració de la vacuna Spikevax, la dosi de Moderna.
L'informe explica que «pot aparèixer amb una freqüència rara». Abans, es relacionava aquesta vacuna amb la hipoestèsia, és a dir, d'un trastorn semblant on es redueix la sensibilitat de la pell.
Fins al 30 de juny passat, s'han notificat 1.425 casos de parestèsia a partir del tercer dia de vacunació. Al nostre país, fins al 9 de gener del 2022, s'han notificat 158 casos entre els 14,2 milions de dosis administrades d'aquesta vacuna.
I la mielitis transversa?
La mielitis transversa és un trastorn neurològic «estrany» i rau en la inflamació d'un o ambdós costats de la medul·la i que «sovint» fa malbé la mielina que tapa les fibres nervioses. Els símptomes són clars, debilitat als braços i cames, formigueig, entumiment, dolor i problemes de la bufeta o intestí.
El Comitè Europeu de Farmacovigilància (PRAC), segons la revisió de casos de mielitis transversa, exposa que «no es pot descartar una relació causal» després de l'administració de les vacunes de Janssen i AstraZeneca, «tot i que el nombre de casos és molt baix».
A Espanya s'ha registrat un sol cas amb la vacuna d'AstraZeneca. Sobre la dosi de Janssen, no s'ha registrat cap cas al nostre país i només 13 a nivell global. Però l'informe aconsella buscar atenció mèdica «immediata» si després de la vacuna s'«experimenten problemes sensorials, debilitat o mal funcionament de la bufeta o de l'intestí».
Síndrome de trombosi amb trombocitopènia
Pel que fa a la síndrome de trombosi amb trombocitopènia (STT) és un efecte advers que pot aparèixer «molt rarament» després de l'administració d'aquestes vacunes. Amb aquest, es formarien coàguls de sang als vasos sanguinis i genera nivells baixos de plaquetes a la sang.
La diferència entre els casos registrats entre sexes és més baixa dels que s'havia observat prèviament. Els casos sobre Janssen es donen les tres primeres setmanes després de la vacunació en persones menors de 60 anys.
Els casos relacionats amb AstraZeneca van tenir lloc després de la primera dosi. I és que dels 1.809 casos notificats a tot el món, 1.643 corresponien a la primera dosi i només 166 a la segona. Per tant, la segona vacuna és desaconsellable per a aquelles persones que ja han patit aquesta síndrome.
L'informe aconsella demanar atenció mèdica «immediata» si després d'aquestes vacunes es pateix dificultat per respirar, dolor al pit, inflor en una cama. També dolor abdominal, visió borrosa, hematomes petits, o taques vermelloses a la pell.