Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de diversos sanitaris a l'Hospital Enfermera Isabel Zendal de Madrid el 22 de febrer del 2021.

Troben la solució per a evitar contagiar-se d'òmicron

Els experts revelen quina és la clau per a tenir una probabilitat de contagiar-se de coronavirus gairebé nul·la

Ja fa dos anys que va començar la pandèmia del coronavirus. Ni en els nostres pitjors malsons ens imaginàvem que passaria una cosa així. La normalitat que tant anhelem sembla que no arriba mai, i la ciutadania ha perdut l'esperança.

La sisena onada, generada per la nova variant, òmicron, està en auge i no sembla que hagi d'abaixar els braços tan fàcilment. Des del desembre fins ara, les xifres de contagis s'han disparat,  i els experts recomanen ser més prudents que mai.

Una dona amb mascareta pel carrer
La sisena onada, generada per òmicron, està batent rècords de contagi a Espanya | Pixabay

No obstant això, sembla que els professionals sanitaris han trobat la manera de prevenir les infeccions de coronavirus. És una mesura que té una efectivitat de gairebé el 100%, que, per a la situació en què estem, és un percentatge molt elevat.

Per fer-los cas no hi perdem res

Les recomanacions que semblen més eficients per a la població, a banda de vacunar-se, són, sens dubte, mantenir la distància social i utilitzar la mascareta. No obstant això, l'ús d'aquesta podria tenir diferents nivells de protecció contra el virus, ja que depèn del tipus.

Ara que tenen més informació sobre òmicron, els experts han trobat una solució. I és que hi ha unes mascaretes que tenen més garantia que les altres. Ens referim a les FFP2, que fan que la cadena de transmissió sigui pràcticament nul·la.

Així ho ha informat José María Lagarón, investigador del CSIC i especialista en materials de filtració i mascaretes, que ha dit que «la probabilitat de contagi seria gairebé zero».

Una dona gran amb mascareta FFP2
Els experts recomanen l'ús de mascareta FFP2, ja que és la que protegeix més | Europa Press

«Quan dues persones porten mascareta quirúrgica, mentre parla l'infectat, el límit superior molt conservador roman per sota del 30% després d'una hora. En canvi, quan si les dues persones utilitzen mascareta FFP2 i la porten ben ajustada, és del 0,4%», assenyala Lagarón.

La importància de saber triar

Segons un estudi publicat a la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' ('PNAS'), el risc d'infecció es troba molt a prop del 0%, fins i tot havent estat 20 minuts en contacte amb la persona contagiada. José María Lagarón ha expressat que això «demostra la importància de triar la mascareta més adequada». I més ara, amb l'auge d'òmicron.

Per a saber quina mascareta FFP2 has de portar, és imprescindible triar bé la mida, és a dir, que s'ajusti a la perfecció entre el nas i la barbeta. A més, ha de ser regulable i tan flexible com sigui possible.

Una taula plena de mascaretes FFP2
Les mascaretes FFP2 protegeixen més que les altres | Europa Press

«L'ajust òptim s'aconsegueix amb diverses mides de mascaretes, almenys S-M i M-L, i amb un exterior que es pugui regular al clatell», ha manifestat Lagarón.

Per tant, segons l'investigador, la probabilitat de contagi de coronavirus quan es fa servir una mascareta FFP2 és pràcticament nul·la. Això sí, sempre que se'n faci un ús adequat, és a dir, que estigui ben ajustada a la cara i no generi molèsties.

Un farmacèutic posant-se una mascareta FFP2
És important posar-se bé la mascareta FFP2: que no es mogui i que s'adapti a la cara | Europa Press

Una manera de saber si portem la mascareta ben posada és que no es descol·loqui quan parlem. Així mateix, l'ús d'aquesta no ha de ser molest per a l'usuari, i tampoc s'ha d'estar movent constantment.

Sigui com sigui, hem de prendre totes les mesures possibles per a evitar la propagació del coronavirus, que és capaç de mutar i expandir-se a gran velocitat.