Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, en una reunió a la seu del sindicat UGT de Catalunya

Díaz anuncia un increment del salari mínim aquest any: objectiu, 1.000 euros

La ministra avisa a ERC que és «molt difícil dir no» a la reforma laboral, que és molt més que «un projecte polític»

La vicepresidenta i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha anunciat en el primer acte de la seva visita a Catalunya que convoca als sindicats i a la patronal el 7 de febrer per negociar la pujada del salari mínim interprofessional, amb l'objectiu d'acostar-lo als 1.000 euros al mes.

Díaz ha defensat que des que és al govern ja s'han apujat els sous més baixos un 31%, passant de 735 euros als 965 actuals, però ha afegit que aquest increment no és suficient i que cal que arribi al 60% del salari mitjà abans que s'acabi la legislatura.

«Pujar l'SMI no només és bo per a les persones treballadores, sinó que és bo pel conjunt de l'economia», ha assegurat en una trobada amb sindicalistes de la UGT.

D'altra banda, la vicepresidenta ha reiterat que és «molt difícil dir que no» a la reforma laboral, una setmana abans que el decret llei negociat amb sindicats i patronals arribi al Congrés dels Diputats.

En concret, la ministra de Treball ha apuntat a ERC, tot recordant que els republicans han donat suport a «totes les normes del meu Departament», com la 'llei rider', o de treball a distància. «La relació és extraordinària, confio en la negociació», ha afegit.

Amb tot, la vicepresidenta ha admès que li fa «una mica de pena» declaracions com les del portaveu al Congrés d'ERC, Gabriel Rufián que va assegurar que no donaria suport a «projectes polítics» de Díaz.

«No estic fent política, el que estic fent és defensant els drets dels treballadors del nostre país. El que es votarà el 3 de febrer és la primera reforma que recupera drets», ha dit. «No és cap projecte polític», ha insistit.

Díaz ha afirmat que no té «cap dubte» que el text sortirà endavant perquè promou les relacions contractuals estables i representa un «canvi d'envergadura» per a un mercat laboral, amb un «gran problema que es diu precarietat», ha insistit.

En aquest sentit, ha insistit que «és difícil dir que no» a una reforma que permetrà que una persona que treballa en el sector del transport de mercaderies a Barcelona cobri 7.500 euros més a l'any gràcies a la prevalença del conveni sectorial en àmbit salarial. En el cas de les cambreres de pis dels hotels aquest augment de sou pot ser de 5.500 euros l'any.

Díaz ha posat sobre la taula la dificultat que comporta negociar una reforma d'aquesta envergadura i ha recordat que s'ha trigat 10 anys a aconseguir la ultra activitat indefinida dels convenis, així com una «regulació digna de la subcontractació» i un canvi cultural perquè els empresaris no acomiadin en moments de crisi sinó que optin per mecanismes de flexibilitat interna. «Per fi, després de 40 anys, és la primera reforma que avança i recupera drets», ha reiterat.

En la mateixa línia, el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha defensat que la reforma laboral és «un bon acord», «equilibrat» i que provocarà una millora pels treballadors catalanes, sobretot els que tenen menys ingressos.

«És un bon acord perquè es posa fi que les empreses, en cas de dubte, feien el contracte més precari i temporal possible», ha reivindicat. Ros ha reclamat a la «majoria d'esquerres que va tombar Rajoy i que va investir aquest govern» que convalidi el text tal com el van acordar els agents socials.