Fernando Simón i verola del mico

Sanitat ja pren mesures contra la verola del mico: aïllaments i mascaretes

El Ministeri de Sanitat aconsella l'aïllament per als malalts de verola del mico

Després del sobtat augment de casos de la verola del mico, les autoritats sanitàries han començat a prendre mesures contra la malaltia. El Ministeri de Sanitat ha publicat un protocol que estableix una sèrie de pautes d'actuació per evitar els contagis, detectar els infectats i tractar els casos que experimenten alguna simptomatologia.

Unes mesures que s'acosten a les que es van prendre anteriorment per al SARS-CoV-2, ja que totes dues són malalties infeccioses. D'aquesta manera, es recuperarien les mascaretes quirúrgiques, encara que seria per a les persones que presentin símptomes respiratoris i per a la protecció entre convivents.

Sanitat, a més, aconsella aïllar en habitacions separades les persones contagiades amb la malaltia. Recomanen evitar el contacte físic i les relacions sexuals amb els infectats, almenys fins que les lesions hagin desaparegut del tot.

Imatge d'unes butllofes fruit de la verola vistes a través d'una lupa
La transmisió pot ser respiratòria o a través de relacions sexuals   | Canva

Pel que fa a les ferides que provoca la verola del mico, es recomana cobrir-les i dur a terme una bona higiene de mans amb sabó o gel hidroalcohòlic. A més a més, és important evitar el contacte amb animals. «Les mascotes han de ser excloses de l'entorn del pacient».

Com han d'actuar els contactes estrets?

Es considera contacte estret aquella persona que ha mantingut algun tipus de contacte amb un malalt a menys d'un metre en una mateixa habitació, sense comptar amb un equip de protecció com una mascareta o un vestit EPI.

A més, Sanitat recabarà informació «sobre les persones que hagin pogut mantenir relacions sexuals en context de risc amb el malalt». Seran contactes estrets les persones que hagin compartit roba o roba de llit perquè es poden contaminar amb el virus i propagar-lo en tocar-los.

Els contactes s'han de mesurar la temperatura un cop al dia durant un període de 21 dies. Tot i això, el protocol no obliga aquestes persones a romandre en quarantena sempre que no desenvolupin símptomes, però hauran d'extremar al màxim les precaucions.

Si apareix qualsevol símptoma compatible amb la verola del mico, Sanitat imposa un «autoaïllament domiciliari immediat». Entre la simptomatologia associada hi ha pústules, febre, mal de cap, dolors musculars, mal d'esquena, ganglis limfàtics inflamats, calfreds i fatiga.

Fotomuntatge d'un metge amb el braços plegats i la verola del mico
Les persones infectades han de confinar-se i avisar les autoritats sanitàries   | CatalunyaDiari

La transmissió de la malaltia

La verola del mico es pot transmetre de diverses maneres. Es propaga a través de gotes respiratòries durant el contacte cara a cara directe i de manera prolongada, en contacte amb els fluids corporals duna persona infectada o amb objectes contaminats.

Tot i això, la major part dels casos diagnosticats fins ara «són homes que han mantingut relacions en contextos sexuals de risc amb altres homes, si bé no es pot excloure la seva transmissió en altres grups poblacionals», admet Sanitat. D'aquesta manera, el contacte sexual amb una persona infectada és el mode de transmissió més probable.

Primer pla de Fernando Simón
Els experts no creuen que es produeixi una crisi com la del covid  | Europa Press

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha declarat que la transmissió de la malaltia ha estat més alta del que s'esperava. «Encara que no és una de les malalties que té una transmissió important entre humans i no cal fer una sensació d'angoixa excessiva, la precaució ha d'existir sempre».

Tot i això, els experts no preveuen que la verola del mico acabi per provocar una crisi sanitària com la que es va veure amb el coronavirus.