Sanitat rebutja posar la vacuna d'AstraZeneca a voluntaris menors de 60 anys

La proposta pot entrar en contradicció amb els principis ètics de l'estratègia de vacunació, i a més no es disposa de suficient informació per a adoptar la decisió més adequada

El Ministeri de Sanitat ha rebutjat posar la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per la companyia AstraZeneca a persones de menys de 60 anys que voluntàriament vulguin vacunar-se, segons s'estableix en la sisena actualització de l'Estratègia de Vacunació.

I és que, tal com es detalla, aquesta proposta no sols pot entrar en contradicció amb els principis ètics en els quals es fonamenta la mateixa estratègia, sinó que, a més, si encara no es disposa de suficient informació per a adoptar la decisió més adequada, el valor del consentiment informat com a garantia d'una decisió autònoma, seria «molt discutible», ja que «difícilment» se'ls hauria pogut oferir abans de rebre la vacuna una informació adequada en els termes que exigeix la Llei.

«La presa de decisions per a la priorització ha de basar-se fonamentalment en l'evidència científica i, per tant, no pot basar-se solament en el consentiment informat de l'individu i, menys encara, sobre la base d'una informació científica de seguretat de la qual encara no es disposa i que com assenyala també l'Estratègia ha de ser fiable», destaca el text aprovat.

Finalment, i en un context d'escassetat de recursos i en el qual cal prioritzar, la vacunació «no pot establir-se per eleccions» individuals, podent transmetre la fórmula de vacunació amb la vacuna d'AstraZeneca sota un consentiment informat 'ad hoc', l'acceptació dins de l'Estratègia que les diferents vacunes són a elecció dels individus. Un fet que aniria «en contra» dels principis ètics en els quals s'assenti l'estratègia.

L'estratègia destaca la necessitat de continuar amb l'interval de dosis de vacunes

Així mateix, en l'estratègia es destaca la necessitat de continuar amb l'interval de dosis de vacunes, la qual cosa es tradueix en dues dosis amb 21 dies de diferència entre la primera i la segona en el cas de Pfizer/BioNTech i 28 dies per a Moderna. A més, subratlla la prioritat de vacunar com més aviat millor a les persones majors de 60 anys.

De la mateixa manera, en l'actualització s'estableix que «es continuarà vacunant a les persones de 70 a 79 anys i aquelles amb condicions de molt alt risc prioritzades amb vacunes d'ARNm (Pfizer i Moderna)» i, de manera simultània, amb AstraZeneca per a les persones de 60 a 69 anys.

En aquest context, l'actualització assenyala que les primeres dosis de la vacuna de Janssen s'utilitzaran en el grup de 70-79 anys, després de la finalització de la nova avaluació de seguretat realitzada des de l'EMA. El mateix document indica que la vacuna a administrar en les persones amb menys de 60 anys vacunades amb una primera dosi i pendents de rebre la segona, «es decidirà pròximament, en funció de l'evidència científica i la disponibilitat de les diferents vacunes».

La nova evidència aconsella «alguns canvis en alguns dels grups»

D'altra banda, es recull que la nova evidència i la situació epidemiològica actual «aconsellen alguns canvis en alguns dels grups» respecte a l'anterior actualització. Així, a les persones que pertanyen als col·lectius en actiu amb una funció essencial per a la societat, «se'ls posarà la vacuna disponible després de vacunar a les persones de més de 60 anys en lloc de vacunar-se amb AstraZeneca com fins ara», tal com s'ha acordat aquest dimarts.

Finalment, la nova actualització posa de manifest que els resultats dels estudis d'efectivitat de la vacunació amb vacunes d'ARNm en les persones institucionalitzades en residències de majors «mostren molt bons resultats de protecció enfront de la infecció, l'hospitalització i mort».

En concret, el risc d'infecció en aquesta població es va reduir en un 57,2 per cent 14 dies després de la vacunació amb una dosi i un 81,2 per cent després de la segona dosi. A més, s'observa protecció indirecta en les persones no vacunades que viuen en residències amb alta taxa de vacunació.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.


Comentaris

envia el comentari