YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Sanitat retira el 'producte miracle' contra la Covid que ja es venia a Espanya

Els experts consideren que no està demostrat que funcioni amb la prevenció dels contagis

Primer pla d'un jove amb una mascareta
Sanitat retira el 'producte miracle' contra la Covid que ja es venia a Espanya | Pixabay | Orna Wachman

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, dependent del Ministeri de Sanitat, ha ordenat la retirada del producte Taffix i que es deixi de comercialitzar a Espanya, un producte en format d'esprai nasal que prometia acabar amb el coronavirus.

La Unitat de Control de Mercat de Productes Sanitaris ha mostrat «dubtes» sobre el producte després de diverses consultes que han anat arribant per part de les oficines de farmàcia, després de la petició de diversos clients interessats en el producte.

Segons ha indicat l'agència, s'ha «procedit a l'obertura d'un cas de control de mercat» i «s'està realitzant la recerca pertinent a escala europea». A més, informen que el distribuïdor «està adoptant les mesures oportunes per a cessar la seva comercialització i retirar les unitats distribuïdes del producte Taffix».

Aquest esprai nasal, segons l'empresa que el fabrica, és un aerosol eficaç fins a un 99,99% i protegeix l'usuari durant cinc hores, protegint-lo d'agafar el coronavirus. No era un substitutiu de les mascaretes, sinó que servia de complement, una capa «addicional de protecció» en entorns on el risc de contagi és elevat.

L'empresa prometia que Taffix actuava al cap de 50 segons de la seva administració per via nasal, modificant el ph de la mucosa nasal i limitant la supervivència del virus i d'altres bacteris en espais tancats, disminuint així el risc de contagi.

Alguns professionals van mostrar els seus dubtes quan es va presentar el producte i va començar a comercialitzar-se a Espanya, com per exemple la Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL), que ja va comunicar que el mecanisme de contagi més comú en el cas del SARS-CoV-2 és la transmissió aèria.

Crítiques i falta d'evidències de la seva eficàcia

La Societat va explicar que «en el primer pas de la infecció, el virus penetra en l'organisme a través de les vies aèries superiors. Això ocorre perquè l'epiteli nasal expressa alts nivells de dues proteïnes que funcionen com a receptors principals d'entrada del virus en la cèl·lula, ja que s'uneixen a una important proteïna localitzada en superfície viral (Spike). Aquest fet converteix a les fosses nasals en l'objectiu principal del virus per a accedir a l'organisme hoste».

Els experts van alertar que Taffix està compost per hipromel·losa, àcid cítric, citrat sòdic, clorur de benzalconi i mentol, i mentre que la hipromel·losa s'infla i forma una barrera de gel que permet disminuir el contacte dels al·lergògens, no s'ha demostrat que pugui disminuir infeccions virals com la del coronavirus.

«Taffix proclama que l'ús de la hipromel·losa bloqueja al virus a l'hora d'entrar en les cèl·lules de la mucosa nasal; no obstant això, no hi ha evidència científica de qualitat que el confirmi», va assegurar la SEORL en el seu moment, desaconsellant el seu ús per a combatre aquesta infecció.

L'estudi realitzat per l'empresa amb 243 persones a Israel va demostrar que els contagis amb aquest producte podien arribar a baixar un 7%. De les 243 persones, 81 van rebre Taffix i se'ls va demanar que ho utilitzessin com a complement a les mascaretes. Només el 2,4% d'aquestes persones es van contagiar de coronavirus en les dues setmanes següents, mentre que el percentatge contagiat de les persones que no van rebre Taffix va ser del 10%.

Així i tot, els experts consideren que no hi ha proves suficients per a assegurar que aquest producte evita el contagi per coronavirus amb el mateix sistema amb el qual bloqueja les al·lèrgies.

Com el producte es podia adquirir en algunes farmàcies sense prescripció mèdica, Sanitat ha ordenat la seva retirada fins que quedi demostrat que el seu ús també és eficaç contra el coronavirus. Així i tot, encara continua sent un dels productes estrella d'Amazon en l'apartat de farmacologia. Taffix es comercialitza per un preu de 56,30 euros que inclou un lot especial de quatre unitats de l'esprai.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.


Comentaris

envia el comentari