Les autoritats sanitàries han donat veu d'alarma. Sol·liciten la retirada immediata d'un fàrmac molt conegut que es fa servir per a dormir. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, es va encarregar d'alertar els usuaris.
Prohibeixen la comercialització del complement vitamínic 'Melatonin 3 mg càpsules' per contenir melatonina. Es tracta d'un component que es fa servir sobretot per combatre els problemes de son.
Aquesta entitat va explicar que va reclamar l'eliminació del mercat de «tots els seus exemplars». Al comunicat que difonen assenyalen que aquest producte es ven per mitjà de «diferents llocs web dirigits a usuaris i consumidors espanyols».
Al seu etiquetatge es recull que inclou melatonina en una dosi de 3 mg per comprimit. Afegeixen que després de revisar-se la base de dades de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, la seva posada al mercat no ha estat notificada. Apunten que no respecten la normativa vigent per a aquest tipus de productes.
Què és la melatonina i en quins processos de l'organisme intervé?
La melatonina és una hormona produïda per la glàndula pineal, expliquen des de l'AEMPS. Manté una certa vinculació amb la serotonina i també pren part en una sèrie de processos cel·lulars, neurofisiològics i neuroendocrins, recull El Debate. Expliquen que aquest component es relaciona sobretot «al control dels ritmes circadiaris i a l'adaptació al cicle de llum-foscor». També el vinculen a «un efecte hipnòtic o estimulant del somni».
Compte amb els efectes adversos
A més a més, les autoritats sanitàries es van pronunciar sobre els possibles efectes adversos que comporta el consum d'aquests articles. Insisteixen en la necessitat que es reguli i supervisi per un professional.
La llista és molt àmplia i inclou nerviosisme, inquietud, irritabilitat, insomni, hiperactivitat, migranya, mareig o mal d'estómac. S'hi uneix també sequedat de boca, úlceres bucals, hipertensió o dermatitis, entre altres.
Fan especial èmfasi que arriba a provocar somnolència, cosa que obliga a consumir-ho amb certa precaució. Implica tot un risc per a la salut, sobretot quan es facin servir màquines o amb la conducció. Recorden que els pacients que siguin tractats amb aquest component no haurien d'ingerir alcohol.
Al comunicat de l'AEMPS es procedeix a prendre la mesura cautelar següent: prohibiran «la comercialització i anuncien la retirada del mercat de tots els exemplars del producte esmentat».
Vetllant per la seguretat dels usuaris
Fa unes setmanes aquest organisme comunicava una sèrie de productes que ja no estaran disponibles a les farmàcies. En molts casos detecten components que no s'ajusten al contingut del fàrmac o que poden presentar efectes secundaris.
Entre ells hi ha un test ràpid d'antígens fabricat per la firma xinesa Anbio. Serveix perquè l'usuari es pugui fer autodiagnòstics i saber si té coronavirus o no. Fa uns quants mesos es va procedir a la retirada dels lots, però més recentment es va produir l'eliminació de la seva venda. Van explicar que aquests articles podrien haver patit una contaminació. Després de diverses anàlisis van detectar la presència de microorganismes aerobis totals i de fongs i llevats totals per sobre de les xifres normal.
Al febrer també es va prohibir la comercialització d'un fàrmac contra la diabetis, SGLT2. En aquest cas, es va adoptar aquesta decisió a causa dels efectes secundaris, publica El Ideal. Passaria el mateix al gener amb una sèrie d'analgèsics opioides.
També sol tenir lloc aquesta retirada de medicaments quan aprecien algun tipus d'error a l'embolcall o al prospecte. És el que va originar la supressió de fàrmacs com ara omeprazole, azitromicina, Alneo 10 mg o voriconazole Dr Reddys 200 mg.