La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, amb un vestit vermell, durant una roda de premsa

Sanitat revisarà amb les autonomies la llei d'ús de mascareta per si cal «matisar-la»

El govern espanyol ha endurit aquest dimarts la llei sobre l'ús de mascaretes i serà obligatori dur-la fins i tot a la platja

L’enduriment de l’ús obligatori de la mascareta a Espanya encara haurà de superar un últim examen: el de les comunitats. Després que aquest matí el govern estatal hagi assegurat aquestes s’hauran de dur a l’aire lliure encara que hi hagi 1,5 metres de distància entre persones, ara la portaveu María Jesús Montero ha explicat que el ministeri de Sanitat revisarà amb les autonomies la llei publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) que endureix l'ús de la mascareta. Montero ha dit que s'abordarà a la reunió del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres.

La ministra portaveu ha apuntat que hi ha «un cert decalatge» entre la norma i la realitat, ja que es tracta del decret de nova normalitat aprovat al juny que ara s'ha publicat com a llei després que el Congrés demanés tramitar-lo com a projecte de llei. Per tant, Montero ha explicat que pot haver-hi alguna qüestió «que no estigui en consonància amb el que s'ha après» els últims mesos.

El govern, obert a «petites adaptacions»

En aquest sentit, Sanitat i autonomies valoraran si cal fer una «harmonització» o «matisació» en relació amb les «diferents adaptacions» que ha tingut el decret inicial en aquests mesos, ja que «diferents qüestions s'han anat modulant».

El text de la llei publicat al BOE estableix que la mascareta serà obligatòria a tots els espais tant a l'aire lliure com a l'interior encara que es pugui mantenir la distància de seguretat, això inclou platges i piscines mentre que a autonomies com Catalunya són excepcions a aquesta norma general.

La nova llei obliga a portar la mascareta a l'aire lliure encara que hi hagi més d'1,5 metres de distància i fins i tot s'haurà de dur en espais on fins ara no era obligatòri com la platja. «Les persones de sis anys en endavant queden obligades a l'ús de mascaretes en la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic», diu una llei publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).