Sanitat admet que la vacuna de la Covid-19 pot tenir «efectes secundaris no descrits»

Així i tot, no s'espera que aquests efectes siguin «importants» i declaren que Espanya està preparada per a la posterior vigilància i monitorització dels resultats

Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons
Sanitat admet que la vacuna de la Covid-19 pot tenir «efectes secundaris no descrits» | Europa Press

María Jesús Lamas, directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ha reconegut que la vacuna de la Covid-19 que començarà a posar-se a Espanya a partir del mes de gener podria tenir «efectes secundaris no descrits» en els assajos clínics, però veu «poc probable» que aquests efectes adversos poguessin ser «importants».

Les declaracions arriben després que el Regne Unit emetés un avís perquè els ciutadans que tinguin un historial de reaccions al·lèrgiques severes no es posin la vacuna de Pfizer/BioNTech, ja que durant el primer dia de vacunacions al país dues persones van desenvolupar una reacció adversa després de posar-se la vacuna, encara que ja s'estan recuperant.

Lama ha participat en el VII Congrés dels Drets Humans del Consell General de l'Advocacia Espanyola, on s'ha debatut si el nostre país està preparat per a la distribució de la vacuna, que en alguns casos requereix una gran capacitat logística i de material especialment dissenyat per a això.

La directora ha confirmat que Espanya està preparada per a distribuir la vacuna, però ha remarcat que el treball de vacunació no acaba aquí, sinó que després cal mantenir unes «activitats de vigilància i seguretat» per a fer un seguiment a les persones que la rebin i comprovar els seus efectes, la seva efectivitat i la immunitat que provoca.

María Jesús Lama ha reconegut que el país es troba actualment en una situació en la qual no s'havia trobat abans, ja que «el seu ús massiu en centenars de milions de persones en molt curt espai de temps no es produeix amb cap altre medicament». En aquest sentit, la directora ha admès que a Espanya podria ocórrer com a Regne Unit i que apareguin efectes secundaris que no s'hagin descrit durant els assajos clínics, encara que no creu que siguin d'especial gravetat, especialment pel seguiment que es farà en tots els casos.

Per això mateix, Lama creu que, en el cas que es donin aquests efectes secundaris, les autoritats podran actuar ràpidament i, en el cas que sigui necessari, canviar les condicions d'ús de la vacuna o deixar d'administrar-la a un grup concret de la població, o en el pitjor dels casos, retirar-la del mercat si es considerés perillosa.

La directora de l'AEMPS creu que les tasques de vigilància posteriors a l'aplicació de la vacuna han de ser «molt estrictes» i que se seguiran els informes que solen fer de manera habitual els laboratoris durant els dos primers anys. Ha destacat també que, habitualment, aquests informes es fan cada sis mesos, però que en el cas de la vacuna contra la Covid-19 seran de periodicitat mensual.

En aquest sentit, Lama ha instat també als ciutadans que notifiquin qualsevol sospita davant una possible reacció adversa, de manera que el sistema de farmacovigilància pugui monitorar el cas i identificar aviat els senyals en altres casos que puguin sorgir. D'aquesta manera es podrà reaccionar ràpidament i garantir que els beneficis de la vacuna continuïn sent molt superiors als possibles riscos.

Sanitat aclareix que Espanya està preparada

Des del Ministeri de Sanitat també s'ha defensat en diverses ocasions que el sistema sanitari espanyol està àmpliament preparat per a dur a terme les tasques de vacunació, amb 13.000 punts repartits de llarg a llarg de tot el país.

De fet, el ministre Salvador Illa va aclarir que Espanya ha estat capaç de vacunar a 14 milions de persones en un període de tot just dos mesos, en el cas de la grip, per la qual cosa creu que tota l'estructura de distribució i aplicació de la vacuna està prou preparada per a fer el mateix en el cas de la Covid.

«Espanya té una bona i positiva tradició de vacunació. El pla de vacunació constava fins ara de 14 vacunes i la número 15 serà la vacuna de la Covid-19. Tenim un Sistema Nacional de Salut que sap vacunar, que té uns professionals magnífics i uns 13.000 punts de vacunació que administren les diferents vacunes dintre del termini i en la forma escaient, i sempre amb criteris de seguretat i eficàcia, i per tant, Espanya està preparada», va declarar Illa.


Comentaris

envia el comentari