Segur que algun cop has sentit a parlar d'arcàngels i d'àngels, que des de ben amunt tenen cura de nosaltres. Són éssers plens de bondat, que s'assemblen a les persones però se'n diferencien gràcies a unes ales prominents. Els àngels tenen cura dels pobles i les ciutats, i ens ofereixen informació sobre notícies rellevants.
Ara bé, en el cas dels arcàngels, tenen cura de la gent de manera directa i duen notícies a nivell individual. D'aquesta manera, probablement et resulta familiar de quina manera l'arcàngel Gabriel va anunciar l'embaràs a Maria, fruit de Déu. Tot seguit, però, no ens centrarem en la figura de Gabriel, sinó que parlarem de la de Miquel, que té un nom que vol dir «el que és com Déu».
Qui va ser Sant Miquel Arcàngel?
La presentació que es fa de l'arcàngel Sant Miquel és la d'un àngel que protegeix el poble israelià i que reconeixen les tres religions monoteistes que existeixen. Dins de la Bíblia, trobem la presència de Sant Miquel, entre altres, dins del llibre de Daniel, així com a l'Apocalipsi; de fet, a l'obra que també rep el nom de llibre de les revelacions de Sant Joan Evangelista apareix en un escenari de combat contra el diable.
Tot i que no es fa esment del seu nom de manera explícita, en alguns casos Sant Miquel es reconeix com a àngel que va agafar la mà d'Abraham quan es trobava a punt de dur a terme el sacrifici del seu fill Isaac, a banda de l'àngel que, a Jericó, se li va aparèixer a Josuè i va fer que vencés, a més d'ajudar el monarca David per tal que guanyés el temible gegant Goliat.
Una de les atribucions de Sant Miquel és la de ser cap de la milícia celestial. Per això, dins de les representacions escultòriques o pictòriques apareix generalment com una persona amb una gran bellesa que du posada una armadura i que agafa una espasa —en algunes ocasions una llança, en funció de l'autor— i que, amb l'ajuda dels seus peus, trepitja el dimoni o Satanàs —que pot aparèixer, en funció de l'ocasió, en forma de serp o de drac—, que queda ajagut al seu davant, rendit. Aquest episodi en concret representa el triomf del bé per damunt del mal, de la humilitat per damunt de l'orgull. De la mateixa manera, l'arcàngel Sant Miquel té la responsabilitat de fer d'escolta de les ànimes fins a la vida eterna.
Igualment, aquest àngel té una connexió amb altres històries del cristianisme, com la de Santa Joana d'Arc, la mítica dona que va fer de guia als francesos mentre durava la guerra que mantenien amb el poble britànic, i que va acabar cremant a la foguera acusada d'heretgia. Santa Joana va dir que sentia veus celestials, com la de Sant Miquel, entre altres, a qui afirma que va poder veure juntament amb diversos àngels. La dona va explicar que en el moment en què els va veure anar-se'n es va posar a plorar, perquè li hauria agradat molt anar-se'n amb ells.
De la mateixa manera, es parla d'ell a través de les aparicions que la Verge Maria va fer a La Salette, a França: a mitjan segle XIX, hi va haver dos pastors que van afirmar que havien vist la Verge Maria, i els va arribar un missatge que afirmava que el diable perpetraria un atac a la Terra contra les persones, però que Sant Miquel arcàngel arribaria per tal d'ajudar els humans.
Quan se celebra el seu dia i de què és patró?
Al món, hi ha moltes localitats diferents —tant a Mèxic com al Salvador, Equador, Xile, Espanya, etc.— que s'han encomanat al Sant, perquè consideren que és el seu patró i l'homenatgen durant el dia de Sant Miquel, celebrat cada any el dia 29 de setembre.
Aquell dia en concret, es fan diferents classes de celebracions i esdeveniments, com ara romeries i revetlles. De la mateixa manera, habitualment es treu el Sant en una processó: els fidels devots carreguen una escultura de Sant Miquel al damunt d'un tron que decoren amb flors.
Igualment, aquest Sant és el patró de paracaigudistes, estudiants, soldats i policies, i a més a més a Grècia és el patró de les forces aèries.
Què se li demana?
Igual que a la resta de Sants, a sant Miquel també és possible demanar-li que intervingui al davant de Déu per solucionar els problemes que puguin incomodar-nos —relacionats, per exemple, amb la parella, la família, la feina, els diners, la salut...—, tot i que sovint se li implora per aquestes casuístiques:
-Defensar la veritat.
-Defensar les persones acusades de manera injusta.
-Defensar la Doctrina de la Fe, que serveix per il·luminar fidels i sacerdots.
-Restaurar la pau entre la gent.
-Restaurar el dret.
-La renúncia a les equivocacions.
-Convertir-se, confessar els pecats comesos.
-Rebutjar les venjances.
-La humilitat de debò.
-Retornar a l'Església.
Igualment, Sant Miquel es concep com a ajudant celestial quan es tracta de dur a terme exorcismes, és a dir, les expulsions dels dimonis de l'interior dels cossos de les persones. Això té una gran lògica perquè, tal com hem explicat, s'encarrega de fer que Satanàs torni a l'infern.
El papa Lleó XIII va ser l'encarregat de fer que la protecció de Sant Miquel dins dels exorcismes quedés afermada. Al final d'una missa, Lleó XIII va tenir una visió terrible de l'infern i, en aquesta visió, va sentir les amenaces de Satanàs, que deia que volia acabar amb l'Església. El pontífex, que va quedar totalment pertorbat, va preparar una oració especial per retre honor a Sant Miquel i va demanar que es recités al final de les celebracions eucarístiques, quelcom que va fer-se al llarg d'una bona pila d'anys.
Cal destacar, de fet, que Sant Miquel arcàngel consta d'un vincle d'allò més singular amb el llargmetratge 'L'exorcista', que en realitat és l'adaptació d'una obra de William Peter Blatty que s'inspirava en un cas verídic: es tracta del cas de Robbie, un nen nord-americà que durant la dècada de 1940 va ser posseït pel dimoni. Van descobrir que el diable se n'havia anat del seu cos perquè el nen va tenir una visió en què Sant Miquel el defensava i feia fora el mal de dins seu.
Oració
En cas que vulguis demanar a l'arcàngel Sant Miquel que t'ajudi amb algun problema, pots fer-ho a través d'aquesta oració:
«Sant Miquel arcàngel, ofereix-nos defensa al combat.
Ajuda'ns contra les trampes del maligne i la malícia.
Que Déu pugui exercir la força al seu damunt,
i que ens confereixi la força necessària per donar testimoni de la fe que tenim.
T'ho demanem pregant-te, i tu, príncep de la milícia del cel,
que t'armes amb la força divina,
per tal que facis tornar Satanàs a l'infern de nou
així com a la resta d'esperits malignes que es troben vagant pel món
per tal de perdre les ànimes. Amén».
També et pot interessar...
- L'Imbolc celta i l'adoració de la deessa Brigid
- L'astrologia kàrmica et permet descobrir quin destí t'espera
- Qui són els mestres ascendits i què ens volen dir?