Botellon al passeig del Born de Barcelona

Nit de sarau a Barcelona: 'Botellons' i desallotjaments el primer dia amb l'oci tancat

Centenars de persones es troben per beure als carrers del Born i a les platges sense distàncies ni mascaretes

Centenars de persones, moltes turistes, s'han concentrat aquesta nit de divendres a dissabte als carrers del Born de Barcelona per fer 'botellón' sense mantenir les distàncies i sense mascaretes. També hi ha hagut grups, alguns nombrosos, que s'han aplegat per beure a les platges tot i que de forma més espaiada.

La primera nit amb l'oci nocturn novament tancat a Catalunya

Ha estat la primera nit amb l'oci nocturn a l'interior tancat de nou, una mesura adoptada pel Govern aquesta setmana davant de l'increment desbocat de contagis de la covid-19 a Catalunya, sobretot entre les persones de 15 a 29 anys. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha desallotjat el passeig del Born cap a dos quarts de 2 de la matinada i els congregats s'han dispersat pels carrers del voltant.

Segons fonts properes a l'operatiu policial, el desallotjament a les platges estava previst per més tard i que els aspersors ruixessin la zona després per evitar que es tornés a omplir. L'Ajuntament de Barcelona va anunciar que reforçaria el dispositiu per reduir concentracions nocturnes a platges i places el cap de setmana davant de la cinquena onada de la pandèmia a Catalunya, amb un ritme de contagi molt elevat, amb un increment de casos vertical.

Fins a les 2 de la matinada, el dispositiu era similar al que s'havia vist en nits anteriors a la zona del Born i les platges. Segons van explicar des del consistori, els equips de neteja, després que Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra buidin certes zones, ruixaran el terra i la sorra de la platja perquè no es tornin a omplir de gent.

Batlle defensa que els dispositius contra els 'botellons' funcionen però admet preocupació pel Cruïlla

El tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, defensa en una entrevista amb l'ACN que els dispositius contra els 'botellons' funcionen. Amb tot, admet preocupació per les massificacions d'alguns espais i demana a la ciutadania que s’estalviï anar-hi si pot: "Ens hi juguem molt", diu en relació al nivell de contagis a la ciutat.

També avisa que si hi ha "abusos" se sancionarà als concentrats. Per altra banda, es mostra atent a festivals com el Cruïlla. "Ens preocupa que no es prenguin les mesures que s'han de prendre", afirma. D'altra banda, "avui per avui", diu, les festes majors se celebraran. També parla de la delinqüència, rebutja que la Guàrdia Urbana disposi de taser i vol acabar amb els bicitaxis.

Batlle afirma que la presència d'agents per evitar concentracions s'ha incrementat i descarta que s'hagin de tancar les platges. Segons assenyala, els operatius policials no van aconsellar el tancament de platges per Sant Joan ni l'aconsellen ara, perquè són un element de "descompressió" i eviten concentracions en altres espais més congestionats.

De fet, li preocupa més la "massificació" de zones com el Born, la plaça dels Àngels, les places de Gràcia o indrets com el carrer Parlament, Enric Granados o la zona de Roquetes. Els dispositius de la Guàrdia Urbana, conjuntament amb Mossos, són de "saturació", és a dir, d'ocupació per evitar "usos indeguts". "La presència de Guàrdia Urbana i Mossos és per buidar aquests espais i això funciona", diu preguntat per les queixes veïnals pel soroll i els 'botellons'.

No obstant, reconeix que hi ha hagut concentracions de més de mil persones i avisa que "si hi ha abusos, aquestes persones seran sancionades".