Seat ha anunciat aquest dimecres que farà proves de coronavirus als seus 15.000 treballadors a mesura que es vagin incorporant gradualment a la feina, a partir del 27 d'abril, amb l'objectiu d'evitar el contagi de la Covid-19 a la plantilla. L'empresa automobilística ha destacat en un comunicat que és la primera companyia de l'Estat que duu a terme les proves PCR i que se'n practicaran més de 3.000 a la setmana als treballadors de Seat Martorell, Seat Barcelona, Seat Components i CROS, així com a la resta de professionals de la companyia.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Així mateix, s'ha previst fer-les en altres empreses del Grup Volkswagen a l'Estat. De moment, aquest matí ja han començat als centres d'atenció CARS (Martorell), Seat Barcelona i Seat Components. La companyia té previst reiniciar l'activitat el pròxim dilluns 27 d'abril a les plantes de Martorell, Barcelona i Components i el retorn es farà de manera gradual i amb les mesures de seguretat necessàries, segons remarca la companyia, que afegeix que aquesta decisió permetrà «limitar l'impacte econòmic de la crisi sanitària».
Concretament, s'haurà de mantenir una distància de seguretat mínima de dos metres i si no és possible es proporcionaran «mesures addicionals que garanteixin la salut i la seguretat de la persona». A més, tots els treballadors rebran mascaretes quirúrgiques i tindran gels desinfectants i les instal·lacions se sotmetran a una profunda neteja abans i després de cada torn.
En les setmanes del 27 d'abril i el 4 de maig, Seat Martorell treballarà a un terç de la seva capacitat, amb un torn de producció en cada una de les tres línies, on es fabriquen els models Ibiza, Arona i Leon i Audi A1. En total, es preveuen fabricar 325 cotxes diaris.
A partir de l'11 de maig s'ampliarà la producció
A partir de l'11 de maig, els torns s'ampliaran a dos per a cada una de les tres línies, cosa que suposarà la fabricació de 650 cotxes diaris, i a partir del juny s'espera que l'empresa recuperi el ritme de producció previ a la crisi de la Covid-19.
L'encarregat d'analitzar els resultats serà un laboratori homologat pel Ministeri de Sanitat i la Generalitat, coordinat pels serveis mèdics de la companyia i sota la supervisió del doctor Bonaventura Clotet, director d'IrsiCaixa i membre del Comitè Científic de Seat.
El president de Seat i vicepresident de Finances i IT, Carsten Isensee, ha assegurat que «un cop superada la fase més dura de la Covid-19, afrontem la primera etapa de tornada a la normalitat sense abaixar la guàrdia». Iseense també ha destacat que les proves serviran per ajudar les autoritats sanitàries a conèixer l'abast de la pandèmia.
Les proves permetran tenir «una mostra representativa de la societat»
El doctor Bonaventura Clotet assenyala que fer les proves a una plantilla de treballadors tan àmplia com la de Seat permetrà tenir una «mostra àmplia i representativa de la societat» i que els seus resultats seran la base d'un estudi científic en l'àmbit del Comitè Científic Seat Empresa Saludable.
Acord amb els sindicats sobre el segon ERTO
Per una altra banda, Seat ha arribat a un acord amb els sindicats sobre el segon Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) que aplicarà des que es va decretar l'estat d'alarma. L'expedient tindrà vigència a partir del 27 d'abril, data de la tornada a la feina de la fàbrica, que ha estat sense produir cotxes des de l'inici del confinament.
Cal recordar que més de 9.300 treballadors de l'automobilística estaran inclosos en aquest ERTO, que no serà de força major sinó per causes organitzatives. Segons l'acord, l'empresa complementarà la prestació de desocupació fins al 80% del sou. A més, el personal amb fills menors de 14 anys tindrà prioritat a l'hora de ser inclòs a l'ERTO i, en canvi, s'establirà un «criteri de desafectació» pels majors de 53 anys.