Diverses associacions esportives han demanat empara aquest dimecres al Síndic de Greuges per revertir les restriccions del Govern que els impedeixen fer activitat normal arran de la pandèmia. Les entitats es queixen que no han rebut prou ajudes i que només les han rebut els centres esportius, que representen el 21% del sector esportiu amb afany de lucre. A més, demanen al Govern que consideri l'activitat física d'utilitat pública i servei essencial, que es permeti l'obertura amb condicions de seguretat i que es creï una taula de diàleg amb el sector.
Al govern espanyol li demanen que redueixi l'IVA al sector, la deducció a l'IRPF de les despeses esportives com llicències federatives i quotes de gimnasos, i una exempció fiscal mentre durin els efectes de la pandèmia.
Per últim, la UFEC, l'Indescat, Adecaf, Coplefc i Gestiona han advertit que l'aturada de competicions esportives catalanes suposarà una baixada de rendiment respecte la resta d'esportistes de l'estat.
Les restriccions van més enllà
El Govern ha perllongat aquest dimecres, 20 de gener, les restriccions a Catalunya i diversos sectors i entitats veuen de nou frenada la seva activitat. És cert, però, que l'Executiu català resta a l'espera del veredicte de Moncloa sobre l'avançament del toc de queda a partir de les 20.00 hores.
Vergés va admetre ahir que aquesta és una possibilitat que valora implementar el Govern, tot i que tota l'autoritat es reclama a Catalunya. És a dir, la Generalitat reclama que si s'ha d'imposar un toc de queda a partir de les 20.00 hores, sempre sigui Catalunya qui en tingui l'última paraula.
Finalment, però, cal recordar que cada dia que es passa amb les restriccions vigents és un nou cop per a l'economia del país. Les restriccions aprovades per frenar l'avenç de la pandèmia tenen un fort impacte en l'economia i, en concret, provoquen la pèrdua de 183 milions d'euros en ingressos i afecten 772.350 treballadors, segons dades de PIMEC.