Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de Labú Teatre

Els teatres admeten que allargar el confinament municipal els perjudica «moltíssim»

Confien, tanmateix, que aviat puguin recuperar «certa normalitat», amb menys restriccions d'aforament i mobilitat

Imatge de Labú Teatre
El president d'Ibercàmera considera que «és un miracle que Espanya tingui obert els teatres» | Catalunya Diari

La presidenta de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Isabel Vidal, ha assegurat en declaracions a l'ACN que la pròrroga del confinament municipal perjudica «moltíssim» al sector teatral, que depèn molt dels moviments de població.

Vidal ha reaccionat així a l'anunci del Govern de prorrogar dues setmanes més les mesures vigents, que estableixen confinament municipal i un topall del 50% de l'aforament dels teatres. Malgrat tot, la presidenta d'ADETCA ha agraït que es mantinguin els teatres oberts, ja que «és l'única manera de donar feina i servei al ciutadà», ha dit. Així mateix, Vidal confia que aviat puguin recuperar «certa normalitat», amb menys restriccions d'aforament i mobilitat.

Paral·lelament, el president d'Ibercàmera, Josep Maria Prat, ha reconegut que «és un miracle que Espanya tingui obert els teatres». «Som l'únic país d'Europa que hem obert els teatres. Avui he llegit que un institut alemany ha certificat que realment la cultura no és perillosa. Jo vull demanar tothom que contribuïm amb el nostre màxim cuidat personal als concerts per tal que la cultura pugui realitzar-se enmig d'aquesta pandèmia».

Artistes europeus exigeixen el retorn dels espectacles en directe

En l'àmbit europeu, una quinzena de creadors ha exigit en el manifest 'La cultura és segura' el retorn dels espectacles en directe a les sales. El document, dirigit al Parlament Europeu, està signat i impulsat per la propera directora del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Carme Portaceli, i el director del KVS de Brussel·les, Machael Cook, amb suports com el del dramaturg d'origen libanès director del Théâtre National de la Colline, Wajdi Mouawad.

Al manifest, expressen el seu desig que les companyies de teatre de tota Europa puguin tornar a la feina «avia», ja que els protocols i mesures de seguretat es compleixen. «Proposem que en l'àmbit europeu es desenvolupi una visió conjunta», diuen.

Per a ells, no importa la dificultat de la situació, ja que «siguin atacs, guerra o pandèmia», se senten llestos per treballar de manera segura. «Els demanem que tornin a obrir (els teatres) i ens hi deixin actuar de nou», exclamen els creadors, que insten a no veure com un fet «normal» que les sales romanguin tancades.

Segons detallen, aquesta petició sorgeix d'iniciatives recollides en els espais de treball conjunt com Between Lands, Opera Europa, Próspero i Europeen Theatre Convention. A més, demanen que es permeti treballar a aquells que puguin garantir el compliment dels protocols de seguretat.

«Demanem poder explicar històries, gaudir i i fer gaudir de la bellesa i proporcionar consol», afirmen. Igualment, recorden que no és el primer cop que es tanquen els teatres, amb tancaments temporals a la Segona Guerra Mundial, i també a causa d'atacs terroristes en diverses ciutats europees, però sempre com a «mesures excepcionals». «Mai hem de prendre aquesta situació com una cosa normal», avisen.