Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident de la Generalitat i president en funcions, Pere Aragonès parlant amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó

El sector firal reclama al Govern aixecar les restriccions «com més aviat millor»

El 2020, més del 60% de l'activitat de fires a Catalunya s'ha cancel·lat a causa de la pandèmia

El vicepresident de la Generalitat i president en funcions, Pere Aragonès parlant amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó
El sector firal de Catalunya demana al Govern que flexibilitzi les restriccions. | ACN

El sector firal català ha reclamat al Govern suport «efectiu i àgil», així com l'aixecament de les restriccions «com més aviat millor». La presidenta de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Coralí Cunyat, també ha demanat la distinció del sector firal com un sector diferent dels esdeveniments massius, una normativa per l'autorització d'esdeveniments segurs i el suport per a la modernització del sector. L'associació també ha instat el pròxim Govern a tenir «més present» el sector firal, amb polítiques dedicades al sector i donant a les fires un paper «més rellevant» dins la direcció general de comerç.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En aquest sentit, des del sector han recordat que el 2019 representaven un 1,5% del PIB i ocupava el 2% de la població activa. El 2020, el 60% de l'activitat de fires s'ha cancel·lat. L'associació ha valorat positivament l'anunci d'una línia d'ajudes de 3,6 milions d'euros destinats als esdeveniments firals que no s'han pogut celebrar, tot i que considera que no seran «suficients» i reclama més recursos. «En un any normal, el sector de les fires genera un impacte de 7.000 milions d'euros en l'economia catalana. El 2020, l'aturada de l'activitat ha suposat una reducció de 6.444 milions d'euros», assegura la presidenta de la FEFIC.

El 2020 ha estat un any «molt difícil»

Cunyat ha afirmat que 2020 ha estat un any «molt difícil» per al sector, un dels més perjudicats pels efectes de la pandèmia, amb una reducció de més de 50.000 llocs de treball. Les fires van ser també el primer sector afectat per les restriccions. De fet, la primera activitat suspesa per la pandèmia va ser el Mobile World Congress (MWC), previst el febrer de 2020. Així mateix, tots els esdeveniments de l'any passat es van veure afectats, d'una manera o una altra.

Per això, el sector reclama suport econòmic a les entitats organitzadores de fires. «Aquesta línia que ofereix el Govern ens impulsa a seguir treballant per encarar el 2021 amb molts projectes, tots adaptats a les noves necessitats i amb els estàndards de qualitat, innovació i seguretat», sosté la presidenta de l'associació. L'entitat afirma que no pot «perdre» les fires d'aquest any i reivindica la possibilitat de fer esdeveniments «segurs» i aportar riquesa al país.

De moment, aquestes activitats estan prohibides, i el sector demana al Procicat aixecar les restriccions en les revisions dels pròxims dies. Cunyat entén que algunes fires, especialment aquelles que comportin mobilitat internacional, no es podran fer, però recorda la varietat del sector. En aquest sentit, la presidenta de l'associació recorda que hi ha fires – mercat d'àmbit local, amb una menor mobilitat i on el control d'aforament és més senzill.