Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'habitacions d'hotel buides a la Costa Daurada

El sector hoteler de la Costa Daurada va ingressar 28 euros per habitació disponible en un 2020 sagnant

Els beneficis cauen un 53% en comparació amb l'any 2019 | L'estiu no salva els mobles i les pernoctacions totals es desplomen en més d'un 80%

Moltes habitacions disponibles, però ben poques habitacions ocupades. Aquesta seria la tònica habitual de la Costa Daurada durant tot el 2020, el curs dels desastres més desastrosos i que serà recordat com l'any de la pandèmia que ho va posar tot cap per avall i es va acarnissar amb sectors com el del turisme:  un dels dos grans pulmons de les comarques de Tarragona amb el permís de la indústria química.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

L'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) ha fet públiques aquest dilluns la radiografia real de les ferides que arrossega el  sector hoteler arreu de Catalunya, i en particular les de les comarques del Sud. Paga la pena insistir que les dades, originàries de l'enquesta d'ocupació hotelera, fan referència exclusiva al sector dels hotels i deixa al marge altres grans focus d'interès a Tarragona com són els càmpings, les dades oficials dels quals es coneixeran durant la primera setmana de febrer.

L'aixeta tancada del turisme estranger asseca els hotels de la Costa Daurada

Els temors, renecs i lamentacions del sector hoteler —un dels grans músculs econòmics, no cal dir-ho, de la Costa Daurada— són més que fonamentats. Durant l'any 2020, la costa de Tarragona ha vist com se li evaporaven un 73% dels visitants en comparació amb l'any anterior, i només ha rebut un total de 714.000 turistes i curiosos, unes xifres que  toquen fons  i marquen una desfeta sense precedents. Les Terres de l'Ebre, amb 150.000 visitants i una caiguda del 51% respecte el 2019, encara mig salva els mobles.

El passeig Jaume I de Salou.
Només algun taxi i algun vehicle particular passen, cada molta estona, per Salou | Laia Solanellas

Aquesta baixada —especialment crua en el turisme estranger (85%), notable quant al turisme estatal (68%) i més moderada en el turisme de proximitat català (45%)— comporta unes xifres generals de menys pernoctacions  que mai. Malgrat que l'estiu va frenar els pitjors pronòstics, la realitat s'ha acabat imposant amb duresa i la Costa Daurada ha registrat poc més d'1.600.000 pernoctacions totals, un 83% menys que l'any 2019. És la zona de Catalunya  que, per desgràcia, assumeix el rècord de la més perjudicada.

A les Terres de l'Ebre la caiguda s'ha acabat amortint i el 2020 ha acabat amb  335.000 pernoctacions hoteleres, un 46% menys que l'any anterior. Malgrat ser unes pèrdues considerables i una reducció de la meitat dels visitants, és una de les afectacions més baixes de Catalunya. La Covid-19 s'ha acarnissat amb altres punts turístics més massificats i ha permès una mica d'oxigen a terres com les ebrenques, o en especial la muntanya.

La FEHT no llença la tovallola: «Molts negocis podran aguantar si enguany poden anar-se reactivant»

«És evident que el 2020 que hem viscut serà recordat com un any terrible per al sector turístic», valorava ara fa tres setmanes el portaveu de la Federació d'Empresaris d'Hostaleria de Taragona (FEHT), Xavi Guardià, en declaracions a Tarragona Digital. Guardià no amaga els temors de cara a un 2021 incert i s'acontenta amb «una temporada normaleta a la Costa Daurada, que ens permeti mantenir la feina dels treballadors i el gaudi dels clients que ens visitin», en una de les grans paradoxes  que sens dubte marquen el ritme d'uns nous temps absolutament extraordinaris.

Malgrat tot, el portaveu de la FEHT matisa que «el sector turístic tenia reserves per fer un pas endavant i sobreviure sense ingressos», fet que ha evitat un allau de tancaments i permet mantenir, a dia d'avui, «la sensació és que molts negocis estan resistint i podran aguantar de peu  si enguany es poden reactivar a mesura que corre el calendari». Assevera, però, que l'hora de la veritat arribarà al març, quan les persianes haurien de començar a sonar de nou, «però si no poden reobrir, els recursos s'esgoten i el desastre  serà total».

Els beneficis de 80 euros per habitació ocupada no compensen el calvari de les habitacions buides

Les dades de l'IDESCAT, de fet, reforcen el discurs i l'argumentari de la Federació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona. El sector hoteler de la Costa Daurada ha vist com una dècada de vaques grosses i de tendències a l'alça ha saltat pels aires de la nit al dia amb una dada que espanta: la mitjana d'ingressos anual del 2020 és de 28 euros per habitació disponible, un 53% menys que l'any anterior. Arreu de Catalunya, la mitjana d'ingressos és de 32 euros per habitació disponible, en la línia de la desfeta de Tarragona.

Edifici d'apartaments a Salou.
Els edificis d'apartaments semblen ara mateix piràmides abandonades. | Laia Solanellas

Sens dubte, el gran nombre d'habitacions buides i desocupades és qui explica l'estadística demolidora. Si només ens fixem en les habitacions ocupades, la facturació per cadascuna d'elles és de poc més de 80 euros, gairebé en la línia de l'habitual a la Costa Daurada. És a dir, que qui ha vingut no ha fet menys despesa  hotelera: pràcticament la de sempre. Però han vingut menys, molts menys que de normal. I els números  no surten. Aquesta despesa, però, és cert que és la més baixa des del 2014.

En el cas de les Terres de l'Ebre, la facturació per habitació ocupada és de poc més de 70 euros i els ingressos totals per habitació disponible cau fins als 27,30 euros, unes xifres molt similars a les de la Costa Daurada. La caiguda, doncs, s'ha amortit al Sud i s'ha acarnissat  amb punts com Salou, Cambrils, Vila-seca o la pròpia Tarragona. En l'any de la caiguda del turisme, l'economia del territori s'ha dessagnat com mai. La confiança en un 2021 millor i en l'èxit de la campanya de vacunació  suposa, per als empresaris hostalers del territori, molt més que un afer d'optimisme i de bona voluntat.