Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Apartaments a Salou.

El sector turístic de la Costa Daurada espera «un 2021 millor» per evitar el desastre

«La sensació és que molts negocis aguantaran si enguany es poden reactivar», apunta la FEHT | L'alta demanda compensa les baixes reserves

La veu del Xavier Guardià no sona enfonsada, com altres vegades sí ho ha fet, a l'altra banda del telèfon. El portaveu de la Federació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) respira després d'haver estripat les pàgines d'un 2020 horrorós i, des d'una prudència escrupolosa, creua els dits per «un 2021 que sigui millor». Espera i confia que així sigui, malgrat la incertesa  que sobrevola cada moviment. El ressò de les primeres —primeríssimes i amb comptagotes— vacunes  aporta ara un punt d'optimisme a un panorama que encara pinta núvol.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

«És evident que el 2020 que hem viscut serà recordat com un any terrible  per al sector turístic», lamenta Guardià, després de registrar una pèrdua de pernoctacions  pròxima al 80% en molts punts de la Costa Daurada en comparació amb els anys anteriors. En la roda de premsa que tancava temporada, la FEHT  no va dubtar a qualificar l'any 2020 com «el pitjor de la història» per a l'economia turística del territori. «Les expectatives eren extraordinàries, però mira», es resigna. La pandèmia. «Com apunta el 2021? Doncs amb expectatives moderadíssimes», reconeix.

Xavier Guardià (FEHT): «Ens acontentarem a poder treballar i evitar un nou desastre»

El Xavier Guardià s'acontentaria amb «una temporada  normaleta, que ens permeti mantenir la feina dels treballadors i el gaudi dels clients que ens visitin». Confia que els estralls del 2020 no es repeteixin amb l'horitzó en una Setmana Santa  on aspira «a treure el nas» i a una temporada turística alta «on puguem treballar» un cop les temperatures tornin a acompanyar. És conscient, però, que tot és fràgil  i que la clau de tot plegat no està a l'abast de les seves mans. «Sense mobilitat  no hi ha turisme, ni aquí ni enlloc!», exposa. I sense turisme, a la costa de Tarragona se li esborra el 25% del seu PIB anual com qui bufa una espelma. D'aquí que tot sigui tan delicat.

Terrassa a Cambrils buida.
Terrasses buides al passeig marítim de Cambrils durant la Setmana Santa de 2020 | Laia Solanellas

«Si 2021 no és millor que 2020 ens trobarem submergits en el desastre  més absolut», avisa sense to especialment dramàtic, però si molt seriós. «La sensació és que molts negocis estan resistint i aguantaran  de peu si enguany es poden reactivar a mesura que corre el calendari», confessa, «però és clar que, si no poden reobrir, els recursos s'esgoten i el desastre serà total». Creu que l'allau de tancaments  no s'ha produït perquè «el sector turístic tenia reserves per fer un pas endavant i sobreviure sense ingressos», un avantatge que pocs més tenien a disposició, però no hi ha marge per tornar-ho a repetir. «És al març, quan tothom està cridat a reobrir, quan sabrem la magnitud real dels qui ja no aixequen la persiana», explica.

«Els turistes tenen ganes de venir!»: el 2021 extrema la prudència amb un escenari sense reserves tancades

El portaveu de la FEHT fia la reactivació  del sector turístic a una triple variable: «que estiguem en una situació sanitària  correcta, que els negocis arribem vius al final del túnel i que els nostres clients  puguin i vulguin venir-nos a visitar». No en té cap dubte de la tercera, per les altres dues ni ell ni ningú pot posar la mà al foc si no vol ensurts. «El feedback que ens arriba dels nostres turoperadors  és que hi ha moltes ganes i hi ha molta demanda per venir», avança a TarragonaDigital, si bé encara no té cap traducció en xifres sòlides d'unes reserves  que, com és evident, no s'han tramitat encara. «Els turistes tornaran a la Costa Daurada, però necessitem fer els deures per a què puguin tornar-hi!», insisteix. Sanitàriament i econòmicament. «Ens cal que puguin vindre», insisteix.

Més enllà del gruix de la temporada de  sol i platja, les expectatives del turisme de Tarragona també entren al 2021 amb les reserves sobre el futur hipotètic del projecte de Hard Rock, actualment aturat i del qual la FEHT sempre s'ha mostrat absolutament favorable a tirar endavant, amb un PortAventura  tancat fins a finals de març i que l'any 2020 va tancar els comptes pràcticament a zero, i també amb la incògnita sobre el retorn o no d'un turisme de  creuers que l'any passat es va haver d'esborrar del mapa després de ser la gran aposta del darrer lustre al territori.

Imatge d'un creuer atracant al Port de Tarragona
El turisme de creuers també s'ha evaporat a causa de la pandèmia | Cedida

De tot això, Guardià en treu una lectura clara: «Amb tot el respecte, el model turístic de la Costa Daurada no pot viure només amb els visitants de proximitat», confirma. Una sospita que el 2020 va donar l'oportunitat de demostrar, a la força, i a la qual es van aferrar per salvar els mobles en un escenari sense alternatives. «El repunt dels mesos d'estiu no va ser suficient per compensar la llosa de la temporada sencera», argumenta Guardià, amb l'esperança que el 2021 no repeteixi les pitjors escenes del 2020. Si l'Aeroport de Reus no s'enlaira —com no s'ha enlairat en un 2020 on ha perdut el 96% dels visitants—, la Costa Daurada fa aigües.

Les lliçons del 2020 confirmen que la Costa Daurada «no pot viure només amb el turisme de proximitat»

Les grans connexions de l'Aeroport de Reus, Gran Bretanya i Rússia, se sumen als motors històrics del turisme francès, alemany i holandès per tal de quadrar una oferta completa que complementi l'altre 50% de visitants de l'Estat. «Ens és inevitable mirar de reüll tots els mercats, que són importantíssims per a nosaltres», se sincera el Xavier. Prenen especial rellevància casos com el britànic, el gran cavall de batalla del territori i que afronta les seves primeres setmanes de Brexit  amb més incerteses que certeses a mesos vista. Per aquest 2021, no hauria de ser una barrera  afegida.

Una passatgera arriba a l'Aeroport de Reus, amb una maleta en una mà, un formulari a l'altra i la mascareta posada
L'Aeroport de Reus rebia així els primers avions de la temporada d'estiu | Àngel Ullate

El missatge de Guardià és una crida a la responsabilitat, a la prudència i a «fer els deures». No fa referència explícita a mesures concretes com l'obligació de PCR negatives  als aeroports, sinó a clams més generals com la reivindicació «que els governs  ens posin menys bastons a les rodes, que ens prenguin en consideració i que, sobretot, ens prenguin seriosament». Creu que això no ha passat. «Els únics que ens han pres en sèrio han estat alguns ajuntaments», retreu. «Tan difícil és assumir la importància del turisme a casa nostra, l'únic sector en què podem presumir de ser líders?», es pregunta. Tem que les reaccions polítiques puguin arribar tard.

El portaveu de la Federació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme assegura que «ningú posarà cap impediment a anar amb mascareta  per Salou tot l'estiu», una imatge «que ja tenim assumida i que no difereix al que cadascú faria en la seva vida normal», però demana seguretat  i garanties «per permetre reactivar el nostre turisme» com a gran repte del 2021 que tot just engega a rodar. Serà un any dur, un any incert, i el sector turístic s'acontentarà amb veure la llum i esquivar «el desastre». És probable que una afirmació com aquesta hagués semblat selenita  365 dies enrere. Coses de la nova normalitat (sic). L'any 2021 desperta esperances i temors, a parts iguals, en un dels grans bastions de l'economia de Tarragona.