El sector turístic espera una ocupació al voltant del 90% a les destinacions de costa durant l'agost, el mes més fort de les vacances d'estiu. A les comarques de Tarragona, els hotelers alerten que la temporada no serà «per tirar coets» i signen acabar amb les xifres de l'any passat, amb un 90%. La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) ho atribueix al creixement de Turquia i al repunt d'Egipte i Tunísia. En canvi, al Maresme preveuen xifres similars a la del 2018, amb ocupacions del 93% i una recuperació del turista rus, mentre que a Sitges del 90%, després que l'any passat no s'hi arribés.
Pel que fa a les comarques centrals el ritme de reserves era molt positiu, amb més d'un 75% a finals de juliol, i al Pirineu de Lleida calculen arribar a xifres properes a la plena ocupació, després d'un juliol marcat, en el cas de les comarques de l'Alt Pirineu pels efectes de la cancel·lació del Doctor Music Festival. A les comarques gironines, el 70% dels hotelers confien repetir els números de l'any passat. La resta, però, no són tant optimistes. A la demarcació, sobretot, els pics d'ocupació es preveuen registrar al litoral i durant la primera quinzena d'agost. Arreu de la Costa Brava, els hotels ompliran entre el 85 i el 90% dels llits.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Un estiu «difícil», segons els hotelers
A la demarcació de Tarragona els empresaris es mostren prudents i apunten que hi pot haver una lleugera baixada de l’ocupació. «Les dades que tenim fins ara ens diuen que no serà una temporada per tirar coets», explica Eduard Farriol, president de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT). Farriol creu que és un estiu «difícil» i signa acabar amb les xifres de l’any passat, que considera que no va ser una mala temporada.
La valoració la fa de manera conjunta per les tres àrees turístiques de la demarcació: la Costa Daurada, la zona d’interior i les Terres de l’Ebre. De tota manera reconeix que la que menys pateix és la Costa Daurada perquè rep turistes de més països diferents, cosa que fa que si falla un mercat, es noti menys.
Amb tot apunta que les reserves s’estan fent força a última hora i espera que això ajudi al fet que les xifres de l’agost es mantinguin. Com és habitual, els principals mercats són el català i l’espanyol, seguits del britànic, el francès i el rus. Des de la FEHT, el lleuger descens que preveuen en part l’atribueixen al creixement turístic de Turquia, però també al repunt de Tunísia i Egipte. La demarcació de Tarragona l’any passat va rebre 6 milions de turistes, que van fer 20 milions de pernoctacions.