L'estiu del 2021 anava encaminat a ser més similar al de 2019 que al de 2020. L'arribada de la cinquena onada de la pandèmia va acabar truncant aquest camí i va frenar una temporada que era prou optimista.
Tot i això, les xifres que ha registrat el sector turístic de Tarragona han estat bastant positives pel que fa a les pernoctacions el 2021. Però segueixen lluny d'una temporada «normal».
Freguen els 10 milions de pernoctacions
Entre el gener i la primera quinzena de setembre el sector turístic de Tarragona supera els 9,9 milions de pernoctacions el 2021. En aquest mateix període, s'han incrementat les estades en un 106,4% respecte a l'any passat. Les xifres són positives, però segueixen lluny dels més de 17,6 milions registrats el 2019.
Pel que fa a les pernoctacions totals registrades a la Costa Daurada, s'han situat en les 8.914.000 estades. A les Terres de l'Ebre n'han estat 1.008.000. A les comarques ebrenques la davallada de pernoctacions entre 2021 i 2019 ha estat menor que no pas a la Costa Daurada.
La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha assenyalat que la temporada 2021 s'ha viscut de manera «desigual» entre els allotjaments turístics, però també entre zones de la demarcació. Els càmpings i apartaments de la província han obtingut millors resultats d'ocupació en comparació als hotels.
Les conseqüències de la Covid
El cop de la pandèmia al turisme tarragoní ha estat gran. La Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme (FEHT) ha calculat la quantitat de diners que s'han deixat de facturar durant aquest període. Amb les dades a la mà, el sector preveu que la recuperació econòmica serà lenta.
Els seus càlculs assenyalen que els allotjaments turístics de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre han deixat de facturar 2.500 milions d'euros. Segons la FEHT, el mercat nacional ha permès «aguantar la temporada», mentre que l'internacional ha seguit limitat i ha representat el 22,3% dels visitants.
La pandèmia, més enllà de canviar el perfil del visitant a la demarcació, també ha modificat la tendència de planificació de les vacances. Segons Cabré, els visitants han esperat a «ultimíssima hora» per reservar les estades i sempre han estat condicionades al context sanitari.