Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret

Diversos sectors queden fora de la llista d'ajuts del govern espanyol per la Covid

El Consell de Gremis de Catalunya ha reclamat aquest dimarts que el govern espanyol tingui en compte els «sectors oblidats»

El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret
Diversos sectors queden fora de la llista d'ajuts del govern espanyol per la Covid | cedida

Els tallers de reparació de cotxes, les perruqueries, les autoescoles, les acadèmies de formació no reglada, les floristeries, les botigues de records o els centres d'estètica no són a la llista d'activitats que poden optar als ajuts de 7.000 milions d'euros aprovats recentment pel govern espanyol

El Consell de Gremis de Catalunya ha reclamat aquest dimarts que el govern espanyol inclogui els «sectors oblidats» en la llista de 95 negocis publicats al BOE, mentre que l'associació d'autònoms ATA o les agrupacions de tallers també han demanat una rectificació. 

La vicepresidenta espanyola Nadia Calviño ha obert la porta a fer «ajustos», però per ara fonts del ministeri apunten que no hi ha cap concreció.

Consideren que els ajuts haurien d'anar destinats a més sectors

Segons denuncien els gremis en un comunicat, el Reial Decret Llei 5/2021 hauria d'incloure sectors que han patit econòmicament les restriccions de tancament o d'obertura, o n'han patit els afectes col·laterals.

A la llista, si bé no hi ha botigues directament orientades al turisme com les dels 'souvenirs', sí que hi ha sectors de fabricació d'explosius, fleques o botigues d'alimentació, agències de viatges o l'edició de diaris.

El president del Consell de Gremis, Joan Guillén, ha lamentat que el repartiment dels ajuts per determinats sectors «no s'entén». «S'inclouen negocis als quals mai se'ls ha restringit l'activitat o que han millorat fins i tot els seus resultats per l'augment del teletreball, i es descarten sectors que han patit moltes restriccions, amb importants caigudes de facturació», ha afirmat.

Denuncien que «el pla aprovat es queda curt»

Guillén ha indicat que molts d'aquests sectors «necessiten ara més que mai» ajuts directes per al pagament a proveïdors, subministraments, salaris, arrendament o deute financer. «El pla aprovat es queda curt, no és el moment de deixar enrere cap empresa i autònom», ha afirmat el president del Consell de Gremis.

En aquest sentit, ha dit que el Reial Decret hauria de permetre «a qualsevol empresa o autònom de qualsevol sector demanar aquests ajuts si demostra una caiguda de la seva activitat de més del 30% per la crisi sanitària».

El sector dels tallers mecànics, reunits en diverses associacions com la Confederació Espanyola de Tallers de Reparació d'Automòbils i Afins, també ha demanat al ministeri que encapçala Nadia Calviño que els inclogui en la llista de sectors que poden optar als ajuts.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]