Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez

La política espanyola es trasllada al setembre: o investidura abans del 23 o eleccions al novembre

Sánchez s'ho jugarà tot a una nova investidura el 23 de setembre |En cas de fracassar es convocarien eleccions automàticament el 10 de novembre

Els diputats d'ERC acudeixen a la investidura amb flors grogues
Pedro Sánchez, amb risc de no rebre el suport d'ERC si se celebra una segona investidura | EFE

 

Tot i que el segon intent d'investidura de Pedro Sánchez ha fracassat, el PSOE no ho té tot perdut. Així mateix, si es confirma que no hi haurà pacte amb Pablo Iglesias, s'obrirà  un nou termini per a convocar la realització d'una nova investidura. Aquesta tindria lloc el pròxim 23 de setembre com a data límit, i, en cas que s'acordi aquesta data, Sánchez tindria una segona oportunitat d'esdevenir el setè president del Govern després de la transició democràtica.

Malgrat l'ajornament, no hi hauria cap diferència processal entre la investidura que ha tingut lloc aquesta setmana: la primera votació requerirà la majoria absoluta per a aconseguir la presidència del líder socialista, i, paral·lelament, en la segona necessitaria una majoria simple. Ara bé, un nou fracàs comportarà noves eleccions generals, que tindrien lloc el 10 de novembre. 

Així mateix, cal dir que ajornar la investidura no beneficia cap grup parlamentari d'esquerres. El portaveu d'ERC al Congrés de Diputats, Gabriel Rufián, ha declarat que «les conseqüències seran dramàtiques». El polític confirma la preocupació al·legant que al «setembre tot costarà més», ja que, poc abans de la segona investidura, el Tribunal Suprem podria dictar sentència sobre la formació d'Oriol Junqueras i els seus dirigents. D'aquesta manera, ERC es veuria limitada en donar suport al PSOE. En la mateixa línia, s'afegeix la data de la Diada de Catalunya, on l'ANC tornarà de ben segur a fer pressió pel no.

La cúpula del partit republicà, lamentant la situació d'emergència, ha criticat l'actitud d'Iglesias i Sánchez per no ser capaços de negociar. Rufián ha titllat els dirigents d'«irresponsables». Actualment, el partit socialista només compta 123 escons —124 amb el del Partit Regionalista Càntabre— i, per tant, amb l'abstenció d'Unides Podem no arribaria a la majoria simple necessària per esdevenir president.

Crisi envers l'actitud negociadora d'Iglesias

En referència a la formació morada, cal afegir que tant Podem, com Esquerra Unida i En Comú Podem, per la seva banda, han decidit abstenir-se en la segona votació a la investidura del líder del PSOE. El partit d'Alberto Garzón no mostra gaire entusiasme envers l'actitud d'Iglesias. En aquest marge de crisi interna, els sis diputats d'IU integrats en el grup d'Unides Podem han anunciat la seva opció de vot fins i tot abans que Pablo Iglesias confirmés l'abstenció. Des del grup socialista, María Jesús Montero, la ministra d'Hisenda, ha assegurat que «és millor arribar a un acord abans que ajornar les votacions». 

Conscients de la situació d'ERC i la futura manca d'objectius comuns en l'esquerra política espanyola, els partits de la dreta aplaudeixen les dificultats en la negociació del govern socialista, que tindrà tot l'estiu per convencer Podem que canviï el seu vot afirmatiu i trobar un escenari que asseguri una nova abstenció d'ERC, PNV i Bildu, que passaria per fer el nou debat d'investidura el més aviat possible, allunyat de la sentència del Suprem. 

També et pot interessar...