Amb la reproducció aèria d'una Tronada ha arrencat la passada dels Elements Festius d'enguany al carrer de la Festa de Reus. Vora les set de la tarda, i amb una mitja entrada de públic al carrer de la Festa, l'acte ha començat amb força cadires buides tot i haver-se distribuït més entrades.
El Ball de Diables ha estat l'encarregat d'estrenar l'acte, que tot i començar una mitja hora més tard del previst, ha durat menys d'una hora i mitja. L'han seguit, com és habitual, la Víbria i el Drac. El fum de les carretilles ha tardat poc a dissipar-se, i mantenint la dinàmica de Completes i la Processó, ni el Drac ni la Víbria han encès sortidors.
Els han seguit el Basilisc, el Lleó i el Bou, participant excepcional a causa del model actual. Sense el protocol marcat per l'anada a Completes o la Processó, aquest Element Festiu ha participat de la passada. La resta de Seguici ha mantingut l'ordre habitual, amb els Nanos, la Mulassa i els Gegants i el Gegant Carrasclet.
El Seguici adapta la seva actuació al carrer de la Festa
Cap de les figures s'ha aturat per fer un ball sencer, sinó que han avançat ballant de punta a punta de la carpa del carrer de la Festa. Qui sí que hi ha fet, en alguns casos amb versions reduïdes, han estat els balls. L'àgil arrencada de les figures festives, de fet, ha provocat que en algun moment n'hi hagués fins a tres alhora sota la carpa.
Cadascuna amb un acompanyament musical diferent tocant les melodies que els són pròpies. Els balls els ha encapçalat el de Sederes, de nova creació i que s'ha estrenat aquest Sant Pere. La mateixa dinàmica s'ha mantingut durant la passada dels balls, amb fins a tres elements simultàniament lluint a l'interior del carrer de la Festa.
El de Pastorets ha seguit a les Sederes, que tal com marca el protocol, ocupen ara el primer lloc darrere de les figures. A continuació de Pastorets, Galeres i Cavallets han reproduït les batalles, primer navals i després terrestres, de moros i cristians. En el cas del Ball de Galeres, amb trets sense pólvora que els han permès mantenir l'essència dels trets durant la seva actuació.
El de Cercolets, que havia coreografiat passades noves específicament per enguany, ha seguit la resta d'actuacions. Darrere seu, el Ball de Prims, el de Valencians i el de Bastons de Santa Llúcia. En general s'ha mantingut la dinàmica d'haver-se ajustat al carrer de la Festa.
Sense cap ball complet, almenys dels de lluïment, i amb força adaptacions de moviments i passades pròpies, el Seguici ha avançat de manera àgil. També en el cas del Ball de Mossèn Joan de Vic, de Gitanes i de Bastons de l'Orfeó Reusenc. L'aparició els Xiquets de Reus ha marcat l'inici del final d'una passada del Seguici més àgil del que és habitual a causa del model motivat per les restriccions actuals.
Els de la camisa avellana han aixecat tres pilars de quatre que els han valgut els aplaudiments del públic del carrer de la Festa. Han culminat l'actuació amb una segona tanda de tres pilars de quatre. L'Àliga ha estat l'encarregada de tancar definitivament el primer passi dels Elements Festius.
Ha sortit de la carpa del Parc de la Festa mentre els Xiquets i part del públic li cantava Moltes felicitats en honor als 25 anys de la seva recuperació. Abans que acabi Sant Pere encara n'hi haurà tres més, un demà al matí i dos més a la tarda. Després que l'any passat no pogués haver-hi més actuació que la que van improvisar els integrants d'algunes de les entitats, les actuacions d'enguany representen la tornada a l'activitat per a molts dels Elements.
La dinàmica de la passada d'avui, acordada des de l'Institut Municipal Reus Cultura, s'hauria de reproduir a la resta d'actuacions de Sant Pere. Els balls i les figures entren, en general, fent passades, fan una adaptació curta d'un ball i surten fent passades de nou. És a dir, avancen fent moviments i figures, fan una part del seu ball o una adaptació abreujada, i tornen a sortir del carrer de la Festa fent passades de cercavila.