Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'exterior d'una oficina de treball a Madrid

La Seguretat Social anuncia 3 canvis per començar l'any: afecta els que treballen

L'afiliació a la Seguretat Social ha esdevingut una qüestió crucial per a l'economia espanyola

La Seguretat Social ha anunciat un canvi important amb el canvi de metodologia per calcular l'afiliació. Això és molt rellevant, perquè és la manera de fer un seguiment de la situació laboral a Espanya. L'organisme ha explicat detalladament en què consisteix el mètode nou.

Aquest organisme, que compta amb les altes i les baixes dels treballadors, introdueix novetats importants. Aquesta institució pública és la que mesura el termòmetre de la feina a Espanya. Les dades d'afiliació permeten saber en tot moment quanta ocupació i quanta aturada hi ha.

A més a més, a partir d'ara es farà una publicació cada quinze dies de les dades d'afiliació de les darreres dues setmanes i es compararan amb les dues quinzenes anteriors. Les dades conegudes aquesta setmana corresponen a la darrera quinzena de desembre i la primera de gener i es comparen amb la darrera de novembre i la primera de desembre.

La nova fórmula

La Seguretat Social ha explicat que la motivació d'aquest canvi és que la nova fórmula és més precisa. Fins ara es treia l'estimació mensual d'afiliats de la primera quinzena de cada mes. Ara es farà cada dues setmanes per aconseguir una aproximació més real a les xifres.

José Luis Escrivá en una roda de premsa
El ministre José Luis Escrivá ha explicat els canvis. | GTRES

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha explicat per què la nova fórmula de càlcul serà més real. Aquesta permetrà comptar a mitjan mes amb una dada que coincideix amb el tancament de mes de forma exacta. Per tant, això ofereix dades més estables que mostren fidelment la situació de l'ocupació a Espanya.

L'organisme presidit per Escrivà ha incorporat 25.924 noves afiliacions a l'últim mes (última quinzena de desembre i primera quinzena de gener). Segons les dades publicades per l'organisme, hi ha 20,2 milions d'ocupats a Espanya: això suposa tres vegades més que les dues quinzenes anteriors.

3 canvis importants

Aquest canvi és important perquè, segons la Seguretat Social, permetrà conèixer més detalladament la situació del mercat laboral a Espanya. El nou model introdueix «dades de més freqüència que la mensual, les úniques disponibles fins ara». El canvi té com a conseqüència tres novetats rellevants.

El primer avantatge és que la nova metodologia permet un recompte més dinàmic que elimina factors d'estacionalitat i calendari. Aquests elements distorsionaven l'estat real del mercat laboral a Espanya. Així, amb aquest nou mètode s'augmenta la precisió a l'hora de comptar altes i baixes a la Seguretat Social.

En segon lloc, la nova metodologia ofereix una nova sèrie històrica des del 2019. Aquesta conté els anys de més impacte de la pandèmia (2020 i 2021) i el primer any complet de la recuperació (2022). Això, en definitiva, suposa una foto real de l'evolució de l'ocupació.

Matrimoni d'ancians mirant un portatil i unes factures
Espanya du a terme una ambiciosa reforma de les pensions. | Getty Images

El tercer canvi permet ajustar les dades en sèries d'alta freqüència i les dades d'estacionalitat mensual. A partir d'aquí s'infereix un factor diari completament compatible amb el mensual. De fet, una de les obsessions de l'actual ministre era precisament imposar l'afiliació desestacionalitzada com a referent.

Reforma de les pensions

L'afiliació a la Seguretat Social ha esdevingut una qüestió crucial per a l'economia espanyola, ja que la sostenibilitat del sistema públic de pensions depèn del nombre de cotitzacions. Per això per al ministeri és fonamental tenir un recompte el més precís possible.

Amb aquest canvi es depuren les xifres diàries d'afiliació de l'estacionalitat i els efectes del calendari. Això està més en consonància amb els mètodes estadístics que utilitzen als Estats Units o a la resta de països de la Unió Europea.

El canvi s'ha començat a aplicar aquest gener, en ple debat sobre la reforma del sistema públic de pensions, que ara ha d'emprendre la segona fase. El sistema públic de pensions a Espanya està en risc de fallida. Per això, conèixer l'estat del mercat laboral és fonamental per dissenyar l'estratègia per crear ocupació.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp