En els darrers anys, ha augmentat significativament el nombre de persones que sol·liciten la baixa laboral a la Seguretat Social. Si bé és cert que moltes d'aquestes baixes es justifiquen per motius de salut, cada cop són més freqüents els qüestionaments sobre la veracitat d'algunes sol·licituds.
De vegades sorgeixen dubtes sobre si realment totes les persones que estan de baixa són incapaços de treballar. O si, per contra, podrien exercir les seves funcions laborals amb certes adaptacions. I és que la pressió laboral, l'estrès i les condicions de treball cada cop més exigents poden influir en la percepció de la salut i en la decisió de sol·licitar una baixa.
La Seguretat Social es posa ferma amb les baixes laborals
La Seguretat Social ha començat a sol·licitar a les empreses més informació detallada sobre els empleats que estan de baixa mèdica. Aquest nou requisit s'emmarca dins d'un esforç per millorar la gestió de les baixes i prevenir possibles fraus.
L'objectiu és que les companyies proporcionin dades addicionals sobre la situació laboral dels treballadors. Com ara el tipus de contracte, la categoria professional i l'horari de treball.
Aquest canvi ha tingut lloc recentment després de l'entrada en vigor del nou sistema de gestió de baixes mèdiques. El qual cerca augmentar l'eficiència en el control de les incapacitats temporals. Amb aquesta mesura, s'espera reduir el temps de tramitació de les baixes, a més d'augmentar la transparència en el procés.
Quines dades es demana ara la Seguretat Social?
Fins fa poc temps, les empreses només havien de notificar a la Seguretat Social la baixa d'un empleat, però a partir d'ara se'ls exigeix proporcionar informació més detallada. Entre les dades sol·licitades es troben:
- El tipus de contracte que té el treballador/a.
- L'horari laboral que fa.
- La categoria professional de l'empleat.
- El motiu de l'alta o la baixa, en cas de canvis en la situació del treballador.
La Seguretat Social justifica aquesta mesura com a necessària per fer un seguiment més exhaustiu de les baixes laborals. D'aquesta manera, poden comprovar que les incapacitats temporals s'ajusten a la realitat de cada treballador i el lloc de treball, evitant possibles irregularitats.
Aquest canvi també afecta directament els treballadors. El qual es podria traduir en un seguiment més rigorós de les incapacitats temporals, especialment en casos perllongats o recurrents.
Un dels objectius principals d'aquesta nova mesura és reduir els fraus a les baixes mèdiques. Amb les noves dades aportades per les empreses, s'espera que aquests casos siguin més fàcils de detectar i prevenir.