Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La Seguretat Social fa un avís als pares de menors de 26 anys

La Seguretat Social envia un avís als pares de fills menors de 26 anys

Quan els joves comencen a treballar,ner la situació canvia i poden no ser beneficiaris dels seus progenitors

La Seguretat Social ha posat en marxa un nou servei per tal d'efectuar tràmits per telèfon. Aquest aclareix les quatre maneres en què es poden dur a terme gestions sense certificat digital ni clau.

Gràcies a aquesta novetat, l'organisme respon a un dubte que moltes famílies tenen: «Si un fill menor de 26 anys ha començat a treballar, quan deixi de treballar podrà tornar a tenir dret a l'assistència sanitària com a beneficiari meu?»

D'aquesta manera, la Seguretat Social ha posat en marxa un número de telèfon per a tramitar diferents prestacions. Així, si el vostre fill deixa de tenir dret a l'assistència sanitària com a beneficiari un cop s'iniciï l'activitat laboral com a treballador, podrà tornar a tenir certs drets.

És a dir, si temps després acaba l'activitat laboral, és menor de 26 anys i continua convivint amb els progenitors, la situació canvia.

Ara pot tornar a tenir dret a l'assistència sanitària com a beneficiari d'un dels progenitors.

Amb un certificat digital, DNI electrònic o clau, per mitjà de la seu electrònica de la Seguretat Social o del portal 'Tu Seguridad Social', el procediment és més senzill.

S'haurà d'accedir al servei «tornar a incloure a un beneficiari anterior» i es podrà dur a terme aquesta gestió. També es podrà fer de manera presencial en qualsevol dels centres d'atenció i informació de la Seguretat Social (CAISS).

Com es pot consultar el dret a assistència?

Si es compta amb un certificat digital, DNI electrònic o clau, a través de la seu electrònica de la Seguretat Social o del portal 'Tu Seguridad Social', s'accedirà al servei «certificat d'assegurats i beneficiaris».

Igualment, es podrà obtenir aquesta informació a la seu electrònica sense necessitat de certificat digital, DNI electrònic o clau en el servei DAS (Dret Assistència Sanitària).

 

La situació de l'atur juvenil

Ara mateix, Espanya és líder en atur juvenil. El país té la taxa d'atur més alta de tots els països membres de la Unió Europea (UE).

La realitat és que aquesta mateixa duplica la mitjana de la UE. I és que, segons les dades d'Eurostat, Espanya arriba al 38% d'atur juvenil i la mitjana està en un 17,1%. En total, gairebé quatre de cada deu menors de 25 anys a Espanya estan a l'atur.

Per la seva banda, el govern d'Espanya, fa unes setmanes va anunciar un pla de gairebé cinc mil milions per a millorar la situació: «Al nostre país no podem tenir joves amb contractes de 436 euros al mes. Si tenim feines precàries, tenim empreses precàries», va explicar Yolanda Díaz, ministra de Treball.

En aquest sentit, Díaz també ha assegurat que el país «necessita joves incorporats al mercat laboral, però amb condicions dignes».

Comparant-ho amb altres països, després d'Espanya vindria Grècia, amb el 36,3%, sent el país amb més atur juvenil (població de 18 a 24 anys).

A Grècia la seguiria Itàlia, que també supera la mitjana de la UE, amb un 33,7%.

Cal destacar que Alemanya és el país que registra dades més baixes d'atur juvenil, entre el 9,5% i el 8,4%, respectivament.

D'altra banda, segons l'informe anual publicat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), l'ocupació en el món s'està recuperant.

Les xifres s'estabilitzen, tot i que a poc a poc, després de la pandèmia del coronavirus.

L'OCDE afirma que aquest cop a l'ocupació hauria pogut ser molt pitjor. S'hauria perdut el control si no s'hagués recorregut a la figura dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO).