Imatge d'un ordinador i un dispositiu mòbil

La Seguretat Social envia un avís a tots els qui utilitzen Bizum

L'eina és cada vegada més usada a Espanya, però propicia l'aparició d'estafes

Amb el nom de 'Bizum' coneixem l'eina amb la qual moltes entitats bancàries del nostre país ens permeten fer pagaments instantanis des del mòbil. Aquest servei és cada vegada més utilitzat a Espanya, ja que permet fer entregues de diners ràpides i sense comissions. El sistema facilita la resolució de petits deutes quotidians i el seu ús s'ha estès en els últims temps.

Però la facilitat amb la qual es permet enviar i rebre diners suposa també un perill important per als usuaris de Bizum. Darrerament han proliferat estafes que fan servir l'aparença de ser avisos de Bizum perquè els usuaris, enganyats, facin transferències de diners. És per això que la Seguretat Social ja s'ha posat en guàrdia i tracta d'avisar la ciutadania perquè no caiguin en el parany dels estafadors.

La Seguretat Social llança un avís: Compte amb els missatges que aparenten ser de Bizum

I és que en les últimes setmanes s'han conegut centenars de casos d'usuaris que reben un missatge o un correu electrònic suposadament de la Seguretat Social. En el text se'ls adverteix que tenen un pagament pendent a aquest organisme i que han d'abonar-lo a través de Bizum. Molts usuaris detecten ràpidament que es tracta d'un engany, però alguns altres poden caure en el parany i fer el pagament, convençuts que es tracta d'un organisme públic.

El fet que el pagament es faci per Bizum és una 'assegurança' per als estafadors. Els diners els arriba de forma ràpida i, a més, no és possible cancel·lar l'operació, ja que només poden recuperar-se els diners si el receptor realitza la devolució. Representa, doncs, un perill real per a molts usuaris, que poden veure's estafats per la demanda a través d'aquest missatge de text.

«La Seguretat Social no utilitza Bizum per ingressar prestacions; si reps una trucada, SMS o correu electrònic, no ho obris. No piquis: estafa», és el missatge que difon l'oficina d'atenció a la ciutadania de la Seguretat Social. En definitiva, doncs, tots els usuaris de Bizum han d'actuar amb molta cura i pensar dues vegades si el missatge que els reclama un pagament pot tractar-se d'una estafa.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Bizum, un servei que utilitzen 15 milions de persones a Espanya

L'advertència de l'oficina d'atenció a la ciutadania de la Seguretat Social és important, ja que Bizum compta amb una àmplia comunitat d'usuaris. En total, es calcula que 15 milions de persones fan servir a Espanya aquest servei, vinculat amb la immensa majoria d'entitats bancàries. Fa unes setmanes, la companyia va anunciar alguns canvis sobre la limitació de pagaments que cada usuari pot rebre.

D'aquesta manera, des del passat 15 de juny els usuaris de Bizum només poden rebre un total de 60 pagaments al mes. En canvi, es manté la mateixa xifra de possibles enviaments mensuals en un total de 150. Aquestes són totes les limitacions que actualment comprèn aquest sistema de pagament ràpid i gratuït:

  • Import mínim per operació: 0,50 €

  • Import màxim per operació: 1.000 €

  • Import d'operacions rebudes per client en un dia: 2.000 €

  • Nombre d'operacions emeses o rebudes per un client en un mes: 150 operacions. Aquesta és la norma que canvia parcialment des de fa uns dies, concretament des del dimarts, 15 de juny: Es limiten a 60 els 'bizums' que poden rebre en un mes.

  • Nombre màxim de destinataris a incloure en una sol·licitud o en un enviament múltiple: 30 destinataris.

  • Durada de l'enviament pendent a un no client de Bizum: 2 dies

  • Durada de la sol·licitud pendent a un no client de Bizum: 7 dies