L'era digital ha revolucionat les nostres vides, però també ha obert les portes a nous tipus de delictes. Els ciberdelinqüents fan servir tàctiques cada vegada més elaborades per enganyar les víctimes i obtenir beneficis econòmics. I un dels objectius predilectes d'aquests estafadors és la Seguretat Social.
En els darrers temps, s'ha detectat un augment significatiu d'intents d'estafa utilitzant el nom i la imatge d'aquest organisme. Els ciberdelinqüents envien correus electrònics, missatges de text i, de vegades, fins i tot fan trucades telefòniques, suplantant la identitat de la Seguretat Social. Davant d'això, l'organisme ha hagut de desmentir un mite que està circulant a les xarxes socials.
La Seguretat Social envia un avís: ho has d'esborrar
La Seguretat Social ha vist la necessitat d'alertar la població sobre una nova estafa que suplanta la seva identitat. Davant d'això, l'organisme ha hagut de desmentir rotundament la veracitat de la informació que està circulant a les xarxes socials.
Els estafadors estan suplantant la Tresoreria de la Seguretat Social i prometen ajudes econòmiques relacionades amb la COVID-19. A més, utilitzen mètodes sofisticats, fent que molts caiguin al parany.
I és que els estafadors estan fent trucades a certes víctimes fent-se passar per la Seguretat Social. A l'esmentada comunicació, el suposat organisme es posa en contacte per brindar “una ajuda” pel fet d'“haver passat la COVID”. Una compensació econòmica que no existeix, tot i que els estafadors ho estan intentant fer creure les víctimes.
En molts casos, tenen accés a informació personal com el nom complet, el DNI i fins i tot els darrers dígits del compte bancari de la persona. Aquesta informació fa la sensació que la trucada és legítima. Tot i això, la Seguretat Social ha aclarit que no està duent a terme aquest tipus de gestions per telèfon.
Tot i això, aquesta estafa també es pot donar a través d'un SMS fraudulent. Els missatges informen el ciutadà que té un ajut pendent i proporcionen un enllaç on se sol·licita verificar el compte bancari per procedir a l'ingrés.
El llenguatge d'aquests missatges sol ser formal, cosa que porta les persones a creure que és un avís oficial. Tot i això, la Seguretat Social ha insistit que mai sol·licita aquest tipus de verificacions per SMS. De fet, qualsevol missatge d'aquest tipus ha de ser eliminat immediatament.
El perill darrere d'aquestes estafes rau que els delinqüents ja han obtingut certes dades personals. Sembla que aquestes dades s'han aconseguit mitjançant altres fraus previs o a través de la compra il·legal d'informació a la web fosca. Amb aquesta informació en el seu poder, busquen accedir a comptes bancaris per realitzar càrrecs o transferències sense el consentiment del titular.
La Seguretat Social, a través de les seves xarxes socials oficials, ha fet una crida a la població perquè desconfiïn de qualsevol trucada o missatge que ofereixi ajuts econòmics inesperats. En el seu missatge, recalquen que encara que els estafadors tinguin informació personal com el DNI o detalls bancaris, no s'hi ha de confiar.
La recomanació de la Seguretat Social és clara. No cal facilitar cap mena de dada addicional i, en cas de dubte, sempre és millor contactar directament amb la Tresoreria a través dels seus canals oficials.