Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una dona fa càlculs amb una llibreta i una calculadora, amb un cercle on es veuen diversos bitllets

La Seguretat Social envia un important avís a tots els que es jubilen el 2024

Les persones que tanquin la vida laboral enguany han de conèixer el temps que triga l'Administració a aprovar els tràmits

Molts treballadors volen arribar a la jubilació després d'una dura i llarga vida laboral. Tot i això, l'augment de l'esperança de vida i l'establiment de la piràmide invertida poblacional -la gent viu més i hi ha menys naixements- tenen conseqüències. La despesa pública en pensions ha augmentat de manera gradual, i les previsions indiquen que cada cop anirà a més.

El sistema de pensions està en alerta vermella i ja es prenen mesures. El panorama és preocupant i ja hi ha opcions com demorar la jubilació i treballar més enllà del que marca l'edat ordinària.

Tot i això, han aparegut noves estratègies per abordar aquest problema de manera més flexible i sostenible. La Seguretat Social compta amb diverses solucions pels potencials beneficiaris.

El temps que triga la Seguretat Social a aprovar la jubilació

La llei marca que la Seguretat Social té un termini màxim de 90 dies per aprovar la pensió de jubilació. Tot i això, a la pràctica, el procediment sol ser més ràpid, i el termini mitjà és d'uns 19 dies. El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions va detallar que el temps mitjà de resolució dels expedients va ser de 15,85 dies.

Alternatives per als treballadors que no puguin cobrar el 100% de la pensió

La jubilació parcial, que es pot donar a partir dels 62 anys en funció dels anys cotitzats, permet retirar-se i compaginar-ho amb un treball a temps parcial. Això significa que es pot percebre el 50% de la pensió de jubilació i continuar rebent ingressos per la feina.

Aquesta opció beneficia les persones que no han cotitzat prou per a una pensió completa i també les empreses. Aquestes poden continuar comptant amb els serveis que presten aquests treballadors.

Per descomptat, encara hi ha l'opció de la jubilació ordinària, que requereix més de 38 anys de cotització per rebre el 100% de la pensió i jubilar-se amb 65 anys. A més, hi ha casos de jubilació anticipada, sigui voluntària o forçosa, que també s'han de considerar.

En resum, el futur de les pensions requereix solucions urgents i flexibles. Amb l'envelliment de la població i els canvis al mercat laboral, és fonamental conèixer totes les opcions disponibles. Els joves, sobretot, s'han de fer la idea que la situació no és gens optimista.